Συνεργασία ΕΒΕΘ-ΠΡΑΞΗ για ενίσχυση της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Με την υπογραφή του μνημονίου το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, αλλά και το δίκτυο Πράξη στοχεύουν επίσης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Συνεργασία ΕΒΕΘ-ΠΡΑΞΗ για ενίσχυση της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας στις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής προχώρησαν το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ειδική δομή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνεργασία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην ενδυνάμωση του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας και στη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή με στόχο την αξιοποίηση της νέας γνώσης προς όφελος της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο φορείς θα συνεργαστούν για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς τεχνολογίας και υποστήριξης καινοτομίας στις επιχειρήσεις, περιλαμβάνοντας δικτύωση σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η δικτύωση μεταξύ των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων με την επιχειρηματική κοινότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η συνεργασία θα υποστηρίξει την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα μέσω δράσεων που προωθούν την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και την ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, θα δημιουργηθεί σημείο επαφής με εκπρόσωπο του Δικτύου ΠΡΑΞΗ στον χώρο του ΕΒΕΘ, διευκολύνοντας την πρόσβαση των επιχειρήσεων-μελών του στις υπηρεσίες του Δικτύου. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ενημερώνονται στοχευμένα για ευκαιρίες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Horizon Europe, ενώ θα έχουν επίσης πρόσβαση και παρουσία στον ελληνικό κόμβο του Enterprise Europe Network-Hellas. Επιπλέον θα λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση για την προετοιμασία προτάσεων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και τη διαχείριση ερευνητικών έργων.

Θα παρέχονται επίσης υπηρεσίες υποστήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων, όπως η αξιολόγηση και προστασία διανοητικής ιδιοκτησίας, η αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων και η διαχείριση συμφωνιών εκμετάλλευσης διανοητικής ιδιοκτησίας.

Η συνεργασία μεταξύ του Δικτύου ΠΡΑΞΗ και του ΕΒΕΘ περιλαμβάνει επίσης τη διοργάνωση κοινών δράσεων, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις και workshops για την εκπαίδευση της επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και στοχευμένες εκδηλώσεις δικτύωσης, όπως εισερχόμενες επιχειρηματικές αποστολές και brokerage events σε θεματικούς τομείς ενδιαφέροντος.

Το ΕΒΕΘ, είναι αρμόδιο για την ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, την παροχή τεκμηριωμένων εισηγήσεων προς την Πολιτεία σε οικονομικά θέματα και την υποστήριξη της δραστηριότητας των επιχειρήσεων μελών του.

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ αποτελεί κεντρική εθνική υποδομή για την υποστήριξη της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την ερευνητική κοινότητα στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας και της αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων. Διαθέτει τεχνογνωσία και μέσα που του επιτρέπουν να παρέχει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας σε εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμούς, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεση μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v