Υπόμνημα ΕΒΕΑ προς τον πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ

«Σήμερα, η οικονομία μας είναι σίγουρα σε καλύτερο σημείο. Δεν έχουμε, όμως, την πολυτέλεια του εφησυχασμού, καθώς το διεθνές περιβάλλον γίνεται όλο και πιο αβέβαιο», τονίζει η πρόεδρος, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Υπόμνημα ΕΒΕΑ προς τον πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ

Τις θέσεις και τις προτάσεις του για την ελληνική οικονομία κατέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εν όψει της 88ης ΔΕΘ.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, παρά την έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις συνθήκες επιβράδυνσης, που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της.

Υπάρχουν, ωστόσο, προβληματισμοί, οι οποίοι σχετίζονται αφενός με την επίπτωση των συνθηκών αστάθειας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αφετέρου με εσωτερικά ζητήματα, όπως η διεύρυνση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο, ο επίμονος πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης, η εντεινόμενη δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η διαχρονικά περιορισμένη φορολογική βάση.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα υπόδειγμα ανάπτυξης, το οποίο θα είναι περισσότερο ανθεκτικό απέναντι σε εξωγενείς κρίσεις και κινδύνους. Προϋποθέτει ταχύρρυθμη αύξηση των επενδύσεων, που αυξάνουν το παραγωγικό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας και βελτιώνουν τις επιδόσεις της χώρας και των επιχειρήσεων στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΒΕΑ διατυπώνει μια σειρά από τομείς προτεραιότητας για την οικονομική πολιτική, προτείνοντας συγκεκριμένες επί μέρους παρεμβάσεις.

Όπως τονίζει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: «Σήμερα, η οικονομία μας είναι σίγουρα σε καλύτερο σημείο, σε σχέση με το παρελθόν. Δεν έχουμε, όμως, την πολυτέλεια του εφησυχασμού, καθώς το διεθνές περιβάλλον γίνεται όλο και πιο αβέβαιο. Χρειάζεται τώρα να εντείνουμε όλοι τις προσπάθειές μας, για να διασφαλίσουμε μια ανάπτυξη δυναμική, συνεκτική, στηριγμένη σε ισχυρές και υγιείς βάσεις. Μια ανάπτυξη, η οποία θα επιτρέπει τη σύγκλιση των εισοδημάτων και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών. Σε αυτή την προσπάθεια, οι επιχειρήσεις της χώρας μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

* Δείτε όλο το υπόμνημα του ΕΒΕΑ στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v