Τελεσίγραφο Νexans για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Γνωστοποιεί ότι θα προχωρήσει από τη Δευτέρα σε αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του καλωδίου, αν δεν έχει λάβει έως την Παρασκευή το Notice to Proceed. Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο

Τελεσίγραφο Νexans για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Την προειδοποίηση ότι αν μέχρι τη Παρασκευή δεν έχουν τακτοποιηθεί οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, και ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει προβεί στο Full Notice to Proceed, τότε η Nexans θα προχωρήσει από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου σε αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του καλωδίου, περιλαμβάνει επιστολή της γαλλικής εταιρείας.

Στην επιστολή που έχει αποδέκτη τον ΑΔΜΗΕ, η γαλλική εταιρεία κατονομάζει ως υπεύθυνους για την κατάσταση την κυπριακή ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕΚ) και γενικότερα την κυπριακή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια και ο μόνος λόγος για να μην προβεί στη συγκεκριμένη απόφαση είναι εφόσον ενημερωθεί ότι έχουν επιλυθεί όλα τα ρυθμιστικά προβλήματα.

Στο θέμα αναφέρεται σημερινή επιστολή του ΑΔΜΗΕ, με την οποία ενημερώνει σχετικά για τις εξελίξεις το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου. 

Σε αυτήν ο Διαχειριστής αναφέρει ότι «παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά την προσπάθειά μας να πείσουμε τη Nexans να μην προχωρήσει σε αναστολή εργασιών, εξαιτίας τόσο της ανατροπής του ρυθμιστικού πλαισίου με την απόφαση υπ’ αριθμ. 215 / 02.07.2024 της ΡΑΕΚ που καθιστά το έργο οικονομικά μη βιώσιμο για τον φορέα υλοποίησης και οποιονδήποτε υποψήφιο επενδυτή, όσο και της συνεχιζόμενης μη ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου (αναγνώριση του Εσόδου και καθορισμός της εύλογης απόδοσης (Wacc) του έργου που να μην ορίζεται αυθαίρετα αλλά να βασίζεται στη μεθοδολογία εσόδου και να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα π.χ. κόστος δανεισμού (CBCA) για την κάλυψη του χρηματοοικονομικού κενού των 100 εκατ. ευρώ και κάλυψη του γεωπολιτικού ρίσκου κατά τρόπο ανάλογο με αυτό της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής), τελικά η Nexans με την (α) σχετική επιστολή της ενημερώνει επίσημα τον ΑΔΜΗΕ ότι θα προχωρήσει σε πλήρη αναστολή εργασιών στις 2.09.2024».

Σημειωτέον ότι συζήτηση για το θέμα είχε προγραμματιστεί εκτάκτως σήμερα το πρωί και στην κυπριακή Βουλή, ενώ αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα.

Το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται καιρό τώρα στον αέρα, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, τις τηλεδιασκέψεις με την Κομισιόν, τις συζητήσεις και πιέσεις, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα η παραμικρή πρόοδος στα πολλά ανοικτά θέματα.

Τόσο ως προς το θέμα της συμμετοχής της Κύπρου στη χρηματοδότηση του έργου όσο και σε ό,τι αφορά την επιμονή της ρυθμιστικής αρχής της Κύπρου (ΡΑΕΚ) να μην αλλάξει τελικά την αρχική της απόφαση για ανάκτηση δαπανών του έργου από το 2030, δηλαδή με την ολοκλήρωσή του, και όχι από το 2025, δηλαδή από την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου.

Εξίσου μεγάλο και το ζήτημα με την ανάληψη του γεωπολιτικού κινδύνου, θέμα για το οποίο υπήρξε πολύ μεγάλη συζήτηση στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες.

Το γεωπολιτικό ρίσκο που αρνείται να πάρει η Λευκωσία για το έργο εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο αγκάθι για το έργο.

Ενα εμπόδιο μεγαλύτερο, όπως φαίνεται, και από το οικονομικό, δηλαδή την επιβάρυνση των Κυπρίων καταναλωτών κατά τη φάση της κατασκευής. Το αγκάθι αφορά το αίτημα του ΑΔΜΗΕ ότι εφόσον το έργο διακοπεί για λόγους ανωτέρας βίας, λόγω σοβαρού κινδύνου ή άλλης εμπλοκής για την οποία δεν θα ευθύνεται ο ίδιος, υπονοώντας προφανώς τον τουρκικό παράγοντα, να μπορεί να ανακτήσει τις μέχρι τότε δαπάνες με βάση τον συμφωνημένο από παλιά επιμερισμό του κόστους για κάθε τι γύρω από τη διασύνδεση. Την αναλογία δηλαδή 63% οι Κύπριοι καταναλωτές που είναι οι καταρχήν ωφελούμενοι, καθώς με το έργο βγαίνουν από την ενεργειακή τους απομόνωση, και 37% οι Ελληνες.

Οι ενδείξεις ότι η κυπριακή κυβέρνηση καθυστερεί τις διαδικασίες ήταν συνεχείς. Τέτοια ήταν και η πρόσφατη απόφαση να προχωρήσει σε ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τον σύμβουλο που θα πραγματοποιούσε τη μελέτη για την αξιολόγηση του κόστους / οφέλους από την ηλεκτρική διασύνδεση, ώστε να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v