Erga.gov.gr: Δύο νέα νοσοκομεία και άλλα έργα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Η πλατφόρμα των Σχεδίων Περιφερειακής Ανάπτυξης που κάνει ποδαρικό στη Βόρεια Ελλάδα. Τα έργα στον τομέα της υγείας και οι αποκλίσεις από τις ανακοινώσεις του Αδ. Γεωργιάδη.

Erga.gov.gr: Δύο νέα νοσοκομεία και άλλα έργα υγείας στη Θεσσαλονίκη
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που περνάει στην Επιτροπή ΣΔΙΤ, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο που έχει μπει εδώ και μήνες σε τροχιά υλοποίησης, η πρωτοποριακή Μονάδα Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», που παίρνει οικοδομική άδεια την ερχόμενη εβδομάδα, τα νέα ΤΕΠ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και η υπό κατασκευή νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας Ογκολογικών Ασθενών στο Παπαγεωργίου, περιλαμβάνονται στα μεγαλύτερα έργα του Τομέα Υγείας που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη.

Τα παραπάνω, μαζί με παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης νοσοκομείων, κλινικών και Κέντρων Υγείας, περιλαμβάνονται στη νέα πλατφόρμα erga.gov.gr, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και 8 κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων ο υπουργός υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η πλατφόρμα, που θα περιλαμβάνει περισσότερα από 6.000 έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ξεκίνησε με την ενσωμάτωση των έργων της Κεντρικής Μακεδονίας και εμπλουτίζεται με αυτά των υπόλοιπων Περιφερειών.

Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο

Για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε τμήμα του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου, απέναντι από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, η πλατφόρμα αναφέρει πως έχει προϋπολογισμό 351.000.000 ευρώ και εκτιμώμενη ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2031. Το ποσό εμφανίζει απόκλιση από αυτό που ανέφερε στην παρουσίαση ο Ά. Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για προϋπολογισμό 250.000.000 ευρώ, ενώ δεν αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, έπειτα από την σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Υγείας για την παραχώρηση 150 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο, η μελέτη έχει ωριμάσει και το έργο αναμένεται να περάσει στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ προκειμένου να ακολουθήσει η σύμβαση και η έναρξη κατασκευής.

Στο erga.gov.gr γίνεται λόγος για ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό, υψηλής ενεργειακής απόδοσης συγκρότημα κτιρίων, όπου θα μεταστεγαστεί το Θεαγένειο Νοσοκομείο, «που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες από την πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη ασθενών τελικού σταδίου. Το νέο συγκρότημα θα περιλαμβάνει επίσης Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Τομέα αποκατάστασης ασθενών, Μονάδα παρηγορητικής φροντίδας και χώρους φιλοξενίας συνοδών, καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες».

Παιδιατρικό Νοσοκομείο ΙΣΝ

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που κατασκευάζεται στο Φίλυρο με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα είναι, όπως αναφέρεται στην πλατφόρμα, «ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, πρότυπο δημόσιας νοσηλείας για παιδιά και εφήβους του Νομού Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας».

Ο αναφερόμενος προϋπολογισμός των 443.000.000 ευρώ αφορά συνολικά τα τρία νοσοκομεία –Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης και Γ.Ν. Κομοτηνής και Σπάρτης- που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ.

Ως εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης αναφέρεται ο Ιανουάριος του 2027, ενώ ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του είπε πως «θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2027».

Στην πλατφόρμα περιλαμβάνονται και υποστηρικτικά έργα προς το υπό κατασκευή νοσοκομείο, όπως η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης, δίκτυα κοινής ωφέλειας και άλλα συνοδά έργα.

Μονάδα Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το επόμενο διάστημα και το εμβληματικό έργο για τη δημιουργία Μονάδας Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (σ.σ. το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου) «θα έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και θα έχουμε προχωρήσει την έναρξη εργασιών για την κατασκευή αυτής της νέας Κλινικής. Ένα έργο εντελώς πρωτοποριακό για τα δεδομένα της υγείας αυτής της πόλης».

Όπως αναφέρεται στην πλατφόρμα, το έργο έχει προϋπολογισμό 13.385.512,61€ και εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2026. Το κτίριο, αφιερωμένο στις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες θα έχει συνολική μικτή επιφάνεια 3.098,60 τ.μ. και θα περιλαμβάνει εργαστήρια της Αιματολογικής Κλινικής, καθώς και Ειδική Νοσηλευτική Μονάδα11 κλινών – μονώσεων για εσωτερικούς ασθενείς. Επίσης, θα γίνει αναδιάρθρωση του ισογείου του υφιστάμενου κτηρίου ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια και την ημερήσια φροντίδα.

Επέκταση ΤΕΠ Ιπποκράτειου

Η επέκταση θα γίνει σε παρακείμενο χώρο που γειτνιάζει με τα υπάρχοντα Τ.Ε.Π. και το κτήριο Α του Νοσοκομείου, ενώ προβλέπονται επεμβάσεις και στον υπάρχοντα χώρο των Τ.Ε.Π. Το έργο έχει προϋπολογισμό 7.588.800€ και ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2025

Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας Ογκολογικών Ασθενών Παπαγεωργίου

Το έργο συμβασιοποιήθηκε την 1/3/2024 και βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής. Η νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας Ογκολογικών Ασθενών της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας, δημιουργείται με τη μορφή ισόγειας επέκτασης εμβαδού 1.008,49 τ.μ. η οποία θα μπορεί να στεγάσει μέχρι 36 θέσεις θεραπείας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3.014.850€, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση τον Αύγουστο του 2025.

Άλλα έργα υγείας

Άλλα έργα του τομέα Υγείας που περιλαμβάνονται στο erga.gov.gr αφορούν, μεταξύ άλλων, την πυροπροστασία του νοσοκομείου «Γ.Παπανικολάου», αναβαθμίσεις τεχνολογικού εξοπλισμού, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό Κέντρων Υγείας, παρεμβάσεις βελτίωσης κλινικών και χειρουργείων, ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων κλπ.

«Σήμερα που μιλάμε διανύουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ από την ίδρυσή του και το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς εξοπλισμού του ΕΣΥ από την ίδρυσή του», ανέφερε ο Α.Γεωργιάδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v