Τι ζήτησε ο πρόεδρος του ΒΕΘ από τον πρωθυπουργό

«Παρά τις όποιες προσπάθειες από την πλευρά των επιχειρήσεων, απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές και μέτρα που στο επίκεντρο τους θα έχουν την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της», επισημαίνει ο Αναστάσιος Καπνοπώλης.

Τι ζήτησε ο πρόεδρος του ΒΕΘ από τον πρωθυπουργό

Την ανάγκη ύπαρξης ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σταθερό φορολογικό καθεστώς, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας, της έμφασης στην κυκλική οικονομία, αλλά και της δημιουργίας ειδικών κινήτρων για τη μεταποίηση και δη για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις επισήμανε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης κατά τη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο κ. Καπνοπώλης «έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα σε συνθήκες υψηλού δομικού πληθωρισμού, νομισματικής και δημοσιονομικής σύσφιγξης. Από την πλευρά τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν σε κατάσταση εγρήγορσης μαχόμενες ενάντια σε διαχρονικά, αλλά και νέα προβλήματα, όπως είναι η αύξηση του κόστους, η συσσώρευση υποχρεώσεων εξαιτίας των διαδοχικών κρίσεων, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και οι περιφερειακές ανισότητες, η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η έλλειψη επενδυτικών εργαλείων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ «παρά τις όποιες προσπάθειες από την πλευρά των επιχειρήσεων, απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές και μέτρα που στο επίκεντρο τους θα έχουν την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της. Κατά συνέπεια είναι αναγκαία η δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, ενώ παράλληλα πρέπει να δοθεί βάρος ιδιαίτερα στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, ώστε να κρατηθούν ψηλά οι εξαγωγές. Η ενίσχυση της μεταποίησης πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί σημαντική προοπτική και ξεκάθαρη κατεύθυνση ώστε να αυξηθεί η παραγωγή πλούτου στη χώρα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει από την πλευρά της κυβέρνησης να ενισχυθεί η στρατηγική της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σταθερό φορολογικό καθεστώς που δεν θα δημιουργεί αιφνιδιασμούς και αμφιβολίες, με κίνητρα για να επενδύσουν οι επιχειρήσεις στην καινοτομία και την εξωστρέφεια και με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προώθηση της ψηφιακής αναβάθμισης και της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων, αλλά και της ουσιαστικής αντιμετώπισης της ακρίβειας που ταλανίζει τις επιχειρήσεις στερώντας τους σημαντικό κομμάτι τζίρου καθώς η καταναλωτική άπνοια είναι διάχυτη σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v