Οι κινήσεις των ισχυρών παικτών του real estate στον τουρισμό

Οι κινήσεις των θεσμικών επενδυτών στον τομέα των τουριστικών ακινήτων και οι εκτιμήσεις για νέα deals το επόμενο διάστημα. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στον κλάδο.

Οι κινήσεις των ισχυρών παικτών του real estate στον τουρισμό

Πυκνώνει το ενδιαφέρον των μεγάλων εγχώριων θεσμικών επενδυτών του real estate για την απόκτηση ακινήτων τουριστικού χαρακτήρα, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί σημαντικό απόθεμα στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο τόσο των AEEAΠ, όσο και των επενδυτικών funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ήδη το HIG Capital μέσω της πλατφόρμας Ella Resorts (όπου διατηρεί και το operating) έχει δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων ενώ προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης τους.

Στα Ella Resorts έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση πέρα από την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με ιδιαίτερη έμφαση σε Ιταλία και Ισπανία.  Συνολικά ο στόχος είναι να φτάσει στα 10.000 δωμάτια εκ των οποίων περίπου τα 6.000 να είναι στην Ελλάδα.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η έναρξη ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της εισηγμένης Premia Properties με το σουηδικό τουριστικό γκρουπ Nordic Leisure, το οποίο προτίθεται να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό που υπολογίζεται πέριξ του 10%.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία εξαγοράς δύο ξενοδοχειακών ακινήτων της σουηδικής NLTG σε Ρόδο και Κρήτη από την Premia έναντι 112 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το σουηδικό γκρουπ διαθέτει ακόμη ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα ενώ ενδιαφέρεται και για την απόκτηση νέων μονάδων διατηρώντας το ρόλο του operator. Ως εκ τούτου οι παραπάνω επιχειρηματικές αλλά και μετοχικές συμφωνίες με την Premia Properties σηματοδοτούν την πιθανή επέκταση συνεργασίας με το παραπάνω μοντέλο, όπου η ΑΕΕΑΠ θα ασκεί το σκέλος του real estate.

Στην αύξηση των επενδύσεών της στον ξενοδοχειακό κλάδο εστιάζει και η Prodea στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας πλέον το 20% περίπου αφορά σε ακίνητα τουριστικού χαρακτήρα. Μάλιστα στοχεύει στην εξαγορά του υπόλοιπου 20% της MHV στην Κύπρο σε ορίζοντα 3-12 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2024, η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση του 55% της MHV από το group Yoda (έναντι 254 εκατ. ευρώ), αυξάνοντας το ποσοστό της στο 80%. Η AEEAΠ στην παρούσα φάση προχωρά στην ανακαίνιση και επέκταση του 5στερου ξενοδοχείου που απέκτησε στη Μήλο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 καθώς και στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου 5 αστέρων που απέκτησε στην Κορτίνα της Ιταλίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026 ενόψει και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε φάση απεμπλοκής εισέρχεται κατά πληροφορίες και η επένδυση της εταιρείας στο Porto Paros. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω project αφορά σε επένδυση πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

Παρουσία στο τουριστικό real estate διαθέτει επίσης η BriQ Properties, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται 5 ξενοδοχεία σε Κέρκυρα, Σκιάθο, Τήνο και Πάρο, ενώ έχει παρουσία και στην Αθήνα με το ξενοδοχείο The Modernist στο Κολωνάκι.

Στον τουριστικό κλάδο επικεντρώνεται και η ΜΠΛΕ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπή με την κατεδάφιση ορόφων στο ξενοδοχείο που ήδη λειτουργεί στο Κουκάκι. Πέρα από τις πολεοδομικές περιπέτειες του εν λόγω ακινήτου, η ΑΕΕΑΠ διαθέτει επίσης ξενοδοχειακό ακίνητο στο Κολωνάκι, και προχωρά στην ανακατασκευή κτιρίου που θα αποτελέσει νέο 5στερο ξενοδοχείο και πάλι στην περιοχή πέριξ της Ακρόπολης.

Η εταιρεία έχει δρομολογήσει και την αξιοποίηση παραθαλάσσιου οικοπέδου ιδιοκτησίας της στη Μονεμβασιά. Στόχος είναι η δημιουργία μιας τουριστικής μονάδας 5 αστέρων με 59 κατοικίες συνολικής δομημένης επιφάνειας 10.000 τ.μ.

Την πρόθεση επένδυσης στο τουριστικό real estate έχει εκφράσει και η διοίκηση της Trastor, η οποία έχει ευρύτερο επενδυτικό budget της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025. Η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ εκτιμά πως το ενδεχόμενο αποεπένδυσης επενδυτικών funds από την ελληνική αγορά, δημιουργεί ευκαιρία εισόδου για εταιρείες με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα όπως οι ΑΕΕΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v