Φορολογική ενημερότητα: Τέλος στο μπλόκο για ξεχασμένες κλήσεις

Αμεση θα είναι από τις αρχές Σεπτεμβρίου η ενημέρωση της Εφορίας για χρέη σε Δήμους και Περιφέρειες. Μέσω του Κέντρου Ελέγχου Διαλειτουργικότητας η διαδικασία.

Φορολογική ενημερότητα: Τέλος στο μπλόκο για ξεχασμένες κλήσεις

Χιλιάδες φορολογούμενοι κάθε χρόνο, προσπαθούν μάταια να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα καθώς απλήρωτες κλήσεις τις οποίες πολλές φορές αγνοούν ή απλήρωτα δημοτικά τέλη, μπλοκάρουν τη διαδικασία.

Μέχρι σήμερα οι Δήμοι επικοινωνούν με αρχεία τις οφειλές των φορολογουμένων τα οποία πρέπει να διασταυρωθούν για την ύπαρξη οφειλών και ομοίως πρέπει να διασταυρωθούν εκ νέου για να βεβαιωθεί η εξόφληση της οφειλής και να ξεμπλοκάρει η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Την ταλαιπωρία αυτή έρχεται να σβήσει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με την οποία ανοίγει ο δρόμος ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου ΑΑΔΕ και Δήμοι να «μιλούν» απευθείας μεταξύ τους μέσω διαλειτουργικότητας που εξασφαλίζει την άμεση ενημέρωση της εφορίας για την ύπαρξη χρεών ή την εξόφλησή τους.

H απόφαση καλύπτει οφειλές τόσο προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και τις Περιφέρειες και δεν αφορά μόνο τις κλήσεις, αλλά πάσης φύσεως οφειλές προς τους ΟΤΑ και τις Περιφέρειες και βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ προς είσπραξη.

Από την 1η Σεπτεμβρίου η διαδικασία ενημέρωσης θα διενεργείται μέσω του Κέντρου Ελέγχου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διευκολύνοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους. Η εφαρμογή επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αποδέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας, μετά την εξόφληση των οφειλών στους Δήμους και τις Περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ορθή και άμεση αποτύπωση της εικόνας των φορολογουμένων στο ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ, διασφαλίζοντας περαιτέρω τα δημόσια έσοδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν μήνα. Ωστόσο η Φορολογική Διοίκηση και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης ορίζει υποχρεωτικά όρο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία.

Το παρακρατούμενο ποσό λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v