Θεσσαλονίκη: Ποιες λύσεις εξετάζονται για το Fly Over, συνεργασία με Google και Space

Μεταξύ άλλων, διερευνήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ του ΙΜΕΤ και της Google, ώστε με μια «έξυπνη» εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα να έχουν την δυνατότητα όλοι οι Θεσσαλονικείς να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κυκλοφοριακή κατάσταση που επικρατεί στις οδούς της πόλης.

Θεσσαλονίκη: Ποιες λύσεις εξετάζονται για το Fly Over, συνεργασία με Google και Space

Για «έξυπνες λύσεις» που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης, παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες για τον κυκλοφοριακό φόρτο των οδικών αρτηριών της Θεσσαλονίκης, όσο διαρκούν οι εργασίες κατασκευής του Fly Over, συζήτησαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά σε διάστημα 15 ημερών και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, στο ΥΜΑΘ, σήμερα Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2024.

Ακολούθησε σύσκεψη του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων φορέων, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, η Τροχαία Θεσσαλονίκης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ), ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) και ο ΟΑΣΘ. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Google και της Space Hellas.

Διερευνήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ του ΙΜΕΤ και της Google, ώστε με μια «έξυπνη» εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα να έχουν την δυνατότητα όλοι οι Θεσσαλονικείς να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κυκλοφοριακή κατάσταση που επικρατεί στις οδούς της πόλης, ώστε να επιλέγουν την διαδρομή που τους εξυπηρετεί.

Παράλληλα, άλλη μια καινοτομία που συζητήθηκε είναι η τοποθέτηση αισθητήρων σε ευαίσθητα σημεία των οδικών δικτύων της Θεσσαλονίκης, ώστε να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί τοπικό κυκλοφοριακό κομφούζιο που θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στους δρόμους της πόλης.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε: «Ως Κυβέρνηση, στόχος μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς την καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία, ώστε να συμβάλλουμε στο έργο του Υπουργείου Μεταφορών και του ΥΜΑΘ, για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων αφ' ενός μεν στο ζήτημα της αυξημένης κίνησης των οχημάτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης λόγω του Fly Over και αφ' ετέρου στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ενημερώνουμε τους πολίτες. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, την Google και τους αρμόδιους φορείς της πόλης, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση των Google maps αλλά και την τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων στους δρόμους, που θα ενημερώνουν τους οδηγούς για την κατάσταση της κυκλοφορίας. Ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε δεδομένα και πάμε γρήγορα να δώσουμε λύσεις, ώστε να αλλάξουμε συνήθειες και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων, αλλά και των επισκεπτών αυτής της πόλης».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας τόνισε ότι το ΥΜΑΘ συνεργάζεται διαρκώς με το καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που έχει όλη την ευθύνη του έργου του Fly Over. «Εμείς, παράλληλα» πρόσθεσε, «προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, ώστε να υφίστανται την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία όσο διαρκούν οι εργασίες κατασκευής του απαραίτητου αυτού έργου. Διερευνώντας την συνεργασία μεταξύ ΙΜΕΤ και Google, φιλοδοξούμε άμεσα ο κάθε Θεσσαλονικιός να έχει την δυνατότητα να επιλέγει ποια διαδρομή θα μπορεί να ακολουθεί, ανάλογα με την ώρα και την κατεύθυνση που κινείται, χρησιμοποιώντας σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα που του παρέχουμε με διάφορους τρόπους, όπως είναι για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα και οι φωτεινές οδοσημάνσεις».

«Όλοι οι φορείς που συλλέγουν δεδομένα θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου οι υφιστάμενες εφαρμογές να γίνουν ακόμα καλύτερες και να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσίας που προσφέρουν στους πολίτες που κινούνται διαμπερώς στην πόλη» δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας.

«Είναι απαραίτητη η χρήση της τεχνολογίας και σε πραγματικό χρόνο η ενημέρωση των πολιτών γύρω από ζητήματα που έχουν σχέση με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ώστε να αποφεύγεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v