Πόσο θα πληρώσετε τώρα για να νοικιάσετε βίλα σε Μύκονο και Σαντορίνη

Ευκαιρίες με μικρότερο κόστος εξαιτίας των «χαμηλών πτήσεων» το φετινό καλοκαίρι στα δυο δημοφιλή τουριστικά νησιά. Ποιες είναι οι επιλογές που προσφέρονται στους ταξιδιώτες.

Πόσο θα πληρώσετε τώρα για να νοικιάσετε βίλα σε Μύκονο και Σαντορίνη

Βουτιά καταγράφουν φέτος οι τιμές ενοικίασης μιας πολυτελούς βίλας στους δύο premium νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, με την πτώση να προσεγγίζει ακόμη και το 30% σε ετήσια βάση.

Σε σύγκριση, δε, με το 2022 η υστέρηση σε επίπεδο τιμών σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 50%, με το κόστος να παραπέμπει στο 2021, την πρώτη χρονιά που έγινε προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι προκρατήσεις για βίλες με ιδιωτική πισίνα στη χώρα της Μυκόνου κινούνται για το διάστημα από 14 έως 20 Αυγούστου πέριξ του 85% της διαθεσιμότητας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από δύο χρόνια διαμορφωνόταν σε επίπεδα υψηλότερα του 95%. Ως προς τις τιμές, αυτές καταγράφουν μείωση έως και 20% σε ετήσια βάση.

Το κόστος μίσθωσης μιας πολυτελούς βίλας με ιδιωτική πισίνα στη χώρα της Μυκόνου για 6 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο ξεκινά από 3.500 ευρώ όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσό διαμορφωνόταν στα 4.160 ευρώ. Ακόμη πιο υψηλό ήταν το κόστος ενοικίασης το 2022, όταν η μίσθωση για 6 διανυκτερεύσεις ξεκινούσε από 4.800 ευρώ.

Στον Ορνό το ποσοστό των προκρατήσεων για μία βίλα με ιδιωτική πισίνα κατάλληλη για 4 ή/και 6 επισκέπτες τον Αύγουστο κινείται στο 82% έναντι 97% το 2022. Αντίστοιχα, το κόστος μίσθωσης για 6 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο ξεκινά από 3.080 ευρώ έναντι 3.200 ευρώ πέρυσι, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει το πανελλαδικό δίκτυο E-Real Estates.

Η Σαντορίνη

Παρόμοια είναι και η εικόνα στη Σαντορίνη, όπου οι προκρατήσεις για τον Αύγουστο κινούνται λίγο πάνω από το 80%, έναντι 84% πέρυσι και 95% το 2022.

Το κόστος μίσθωσης μιας πολυτελούς βίλας, 150 τ.μ. και τριών υπνοδωματίων, με ιδιωτική πισίνα στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης για 6 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο ξεκινά από 2.832 ευρώ έναντι 3.933 ευρώ το 2023. Το αντίστοιχο ποσό για το 2022 ξεκινούσε από 7.740 ευρώ, ενδεικτικό της ραγδαίας μείωσης των τιμών που εν προκειμένω υπερβαίνει ακόμη και το 50%.

Στην Οία οι προκρατήσεις για τον Αύγουστο κυμαίνονται πέριξ του 86%, έναντι 94% το 2023, με το κόστος ενοικίασης για 6 διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο να ξεκινά από 2.923 ευρώ όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσό διαμορφωνόταν στα 3.240 ευρώ.

Τι δείχνουν οι διεθνείς αφίξεις

Η απώλεια της δυναμικής της Μυκόνου και της Σαντορίνης ως προορισμών τα τελευταία δύο χρόνια αποτυπώνεται και στα στοιχεία που προέρχονται από τα δύο αεροδρόμια των νησιών, τα οποία διαχειρίζεται η Fraport Greece. Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σημείωσε οριακή πτώση 0,4% το α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η διεθνής κίνηση κατέγραψε μείωση 4,8%, με την εγχώρια να διατηρείται σε θετικό έδαφος, με άνοδο 5,7% σε ετήσια βάση.

Από την άλλη, η Σαντορίνη αν και κατάφερε να καλύψει τις περσινές απώλειες, ακόμη κινείται με νωχελικούς ρυθμούς. Ετσι, το α’ εξάμηνο του έτους το αεροδρόμιο του νησιού κατέγραψε άνοδο 5,4% σε ετήσια βάση. Η κίνηση εξωτερικού διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα, ενώ η κίνηση εσωτερικού αυξήθηκε κατά 10,2% σε σχέση με το 2023.

Αντίστοιχα, τον Ιούνιο το αεροδρόμιο της Σαντορίνης σημείωσε άνοδο κατά 1,6% σε σχέση με πέρυσι, με τη διεθνή κίνηση να καταγράφει οριακή αύξηση 0,9% και την εγχώρια να βρίσκεται στο συν 2,7% σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v