Σιωπηρή παράταση για τις «έξυπνες» ταμειακές στην εστίαση

Συνολικά 15.000 επιχειρήσεις έχουν περιθώριο έως το τέλος του μήνα για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το αίτημα της αγοράς στο ΥΠΕΘΟ. Γιατί είναι βασικό εργαλείο για τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Σιωπηρή παράταση για τις «έξυπνες» ταμειακές στην εστίαση

Με σιωπηρή παράταση έως το τέλος Αυγούστου, το οικονομικό επιτελείο δίνει στον κλάδο της εστίασης τον πρόσθετο χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να συμμορφωθεί με τις νέες απαιτήσεις εγκατάστασης έξυπνων ταμειακών μηχανών που βάζουν φρένο στα τερτίπια φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν αντικατασταθεί 50.000 παλαιού τύπου ταμειακές στην εστίαση από νέες ενώ απομένουν περίπου 15.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αναφέρουν προβλήματα ελλείψεων στην αγορά, αλλά και έλλειψη τεχνικών που θα κάνουν τις αλλαγές.

ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΠΕ με κοινή επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή είχαν ζητήσει παράταση εξηγώντας τους λόγους που αιτιολογούν το αίτημά τους.

Σύμφωνα με την κοινή επιστολή «αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι λείπουν από την αγορά περίπου 20.000 νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν στην αντικατάσταση των παλαιών ΦΗΜ όχι γιατί δεν θέλουν ή γιατί το έχουν αμελήσει, αλλά γιατί δεν είναι διαθέσιμος ο νέος εξοπλισμός ή/ και δεν υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς ανθρωπίνου δυναμικού από τις επιχειρήσεις - προμηθευτές εγκαταστάτες να τους εγκαταστήσουν μέσα στο καλοκαίρι».

Η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης για την αντικατάσταση των παλαιών ΦΗΜ ήταν η 31η Ιουλίου και από την 1η Αυγούστου θεωρητικά οι επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμορφωθεί απειλούνται με πρόστιμο έκδοσης παραστατικών από μη εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό 15% επί των εσόδων των επιχειρήσεων.

Το αίτημα παράτασης δεν έγινε αποδεκτό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί άτυπη πίστωση χρόνου έως το τέλος Αυγούστου ώστε η αγορά να προσαρμοστεί.

«Έξυπνες» ταμειακές

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ οι νέες ταμειακές μηχανές στην εστίαση, κλείνουν το δρόμο στην ακύρωση παραγγελιών βάζοντας έτσι ένα ανάχωμα σε επιτήδειους φοροφυγάδες. «Δεν μπορεί κάποιος να κλείσει ταμείο, αν έχει ανοιχτά τραπέζια, δελτία παραγγελίας που δεν έχουν γίνει αποδείξεις. Είναι μια πρακτική που τη συναντάμε…» δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής (στην ΕΡΤ), αναδεικνύοντας και τη συνδρομή παράνομων λογισμικών τα οποία σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί να «σβήνουν» αποδείξεις. Οι νέου τύπου ταμειακές στην εστίαση κλείνουν το δρόμο σε τέτοιες πρακτικές.

Με τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις, ενώ εκδίδεται «Z» μόνο εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Οι υπόχρεοι χρήσης των νέων ταμειακών, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ είναι όσοι παρέχουν:

  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου
  • Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ – φουντ), με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό)
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος
  • Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος.

Εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v