Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισφορές: Εξτρα επιβάρυνση για 7 στους 10 μη μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση

Τα ποσά που έβγαλε η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ή αγρότες που είχαν παράλληλη μισθωτή απασχόληση το 2023. Πότε θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση. Τι ισχύει για το ΤΕΚΑ.

Εισφορές: Εξτρα επιβάρυνση για 7 στους 10 μη μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση

Επιπλέον εισφορές, από περίπου 20 έως και 300 ευρώ, θα πληρώσουν από τον Αύγουστο και κάθε μήνα έως και το τέλος Ιανουαρίου 2025 συνολικά 216.443 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Πρόκειται για αυτούς που μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2023, διαπιστώθηκε ότι πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ επιπλέον εισφορές.

Συνολικά, οι μη μισθωτοί με παράλληλη μισθωτή απασχόληση κατά το προηγούμενο έτος ανήλθαν σε 323.674 άτομα. Από αυτούς, σχεδόν οι 7 στους 10 (216.443 άτομα) θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον εισφορές, ενώ υπάρχουν και άλλοι 32.589 που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ επιστροφή. Οι υπόλοιποι 74.642 δεν θα πληρώσουν τίποτε επιπλέον αυτών που έχουν ήδη καταβάλει.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του φορέα η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2023 και ήδη αναρτήθηκαν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών» και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Η εκκαθάριση

Στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2023.

Το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 323.674. Από αυτούς προκύπτει χρεωστική εκκαθάριση για 216.443 ασφαλισμένους, με συνολικό οφειλόμενο ποσό 149,435 εκατ. ευρώ. Πιστωτική εκκαθάριση προέκυψε για 32.589 ασφαλισμένους, οι οποίοι θα λάβουν επιστροφή ποσού που συνολικά ανέρχεται σε 16,162 εκατ. ευρώ, ενώ μηδενική εκκαθάριση προέκυψε για 74.642 ασφαλισμένους.

Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 30/08/2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δόσεις κυμαίνονται από 20 έως 300 ευρώ και προκύπτουν με βάση το εισόδημα του ασφαλισμένου από τις μισθωτές υπηρεσίες.

Για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, έχει τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων», στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στον λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

Παράλληλη με ΤΕΚΑ

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών ασφαλισμένων που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση και από το ΤΕΚΑ. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αποτυπώνεται στο ειδοποιητήριο πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΚΑ, το οποίο έχει αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Επισημαίνεται μάλιστα από το νέο Επικουρικό ότι έχει αναρτηθεί ειδοποιητήριο ακόμη και για ασφαλισμένους για τους οποίους, για οποιονδήποτε λόγο, δεν εκδίδεται ειδοποίηση πληρωμής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Προσοχή όμως. Για τις περιπτώσεις που το αποτέλεσμα είναι χρεωστικό, το οφειλόμενο ποσό αναγράφεται στη γραμμή «Αναδρομικά» και θα έπρεπε να έχει εξοφληθεί εφάπαξ μέχρι τις 31/7/2024.

Για τις περιπτώσεις που το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό, το ποσό θα συμψηφιστεί με την επόμενη απαίτηση.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν έχει ενεργή ασφαλιστική ιδιότητα και δεν εκδίδεται ειδοποίηση πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, για τη διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής θα ενημερωθεί:

  • είτε με προσωποποιημένο μήνυμα που θα αναρτηθεί στον ατομικό του λογαριασμό στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ,
  • είτε με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος (email), εφόσον έχει δηλώσει διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v