Συνταξιούχοι-εργαζόμενοι είναι 200.000 Ελληνες

Σημαντικά έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Τι πρέπει να προσέξουν όσοι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ακόμη. Οι προθεσμίες και τα πρόστιμα για όσους δεν δηλώσουν ότι απασχολούνται. Αναλυτικά παραδείγματα.

Συνταξιούχοι-εργαζόμενοι είναι 200.000 Ελληνες

Πολύ κοντά στο να αγγίξουν τις 200.000 βρίσκονται οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν δήλωση στον ΕΦΚΑ, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μάλιστα η πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών, ανέλαβε τώρα, για πρώτη φορά εργασία.

Βέβαια, ο υψηλός αυτός αριθμός αιτήσεων, αποκαλύπτει κι ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι συνταξιούχων που μέχρι πρότινος εργάζονταν χωρίς να το δηλώσουν, στερώντας το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα, ενώ την ίδια στιγμή και οι ίδιοι κέρδιζαν από τη μη περικοπή κατά 30% στην σύνταξή τους.

Πλέον, με την κατάργηση του πέναλτι 30% για όλους, και την αύξηση των δηλωθέντων εργαζόμενων συνταξιούχων, ο ΕΦΚΑ εκτιμά ότι θα έχει σημαντικά έσοδα, τόσο από τις επιπλέον εισφορές, όσο και από την ειδική εισφορά 10%.

Παράλληλα, όσοι συνταξιούχοι αποδειχθεί ότι εργάζονται χωρίς να το έχουν δηλώσει, κινδυνεύουν με πρόστιμο ίσο με 12 φορές την αξία της σύνταξής τους (κύριας και επικουρικής). Μάλιστα, ο χρόνος δήλωσης της εργασίας για την πρώτη φουρνιά εργαζόμενων έληξε στις 31 Ιουλίου.

Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν δήλωση

Αναλυτικά, νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προβούν σε ηλεκτρονική δήλωση απασχόλησης, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων», που έχει ενεργοποιηθεί στον ιστότοπο του Φορέα, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η εγκύκλιος αποσαφηνίζει τα χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία θεωρείται εμπρόθεσμη η ηλεκτρονική υποβολή μιας τέτοιας δήλωσης. Επισημαίνεται ότι την σχετική υποχρέωση έχουν μόνο οι συνταξιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος, που συνεχίζουν να εργάζονται.

Ειδικότερα:

  • Όσοι εργάζονταν την χρονική περίοδο 1η Ιανουαρίου – 1η Μαρτίου 2024 και διέκοψαν την εργασία τους, όφειλαν να έχουν υποβάλλει σχετική ηλεκτρονική δήλωση έως την 31η Ιουλίου, δηλαδή το αργότερο τέσσερις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω μέτρου.
  • Όσοι ανέλαβαν εργασία μετά την 1η Μαρτίου, οφείλουν να υποβάλλουν την σχετική ηλεκτρονική αίτηση, έως την τελευταία ημέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης. Εναλλακτικά μπορούν να πράξουν το ίδιο μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, εάν δεν έχει υπάρξει διακοπή της απασχόλησής τους.

Εάν υπάρχει η υποχρέωση ασφάλισης Μη Μισθωτού, τότε πρέπει να υποβάλλεται Αίτηση Εγγραφής / Επανεγγραφής στον ΕΦΚΑ, ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία στην αρμόδια υπηρεσία του Φορέα, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν είναι ήδη εγγεγραμμένος για την δραστηριότητα που αναλαμβάνει.

Η διαδικασία πρέπει να ακολουθείται από το σύνολο των συνταξιούχων εργαζόμενων, για να μπορεί να εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να καταβάλλεται εισφορά ή πόρος υπέρ ΕΦΚΑ, ως παρακράτηση των μηνιαίων αποδοχών.

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ, απαιτεί τη χρήση κωδικών από το taxisnet για την υποβολή δηλώσεων απασχόλησης. Στη δήλωση περιλαμβάνονται τα στοιχεία έναρξης και διακοπής της απασχόλησης, καθώς και οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής πόρου ή ασφαλιστικών εισφορών.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει και παραδείγματα για τη σωστή δήλωση απασχόλησης στην πλατφόρμα:

Συνταξιούχος και Ελεύθερος Επαγγελματίας: Αν ένας συνταξιούχος από το 2021 αποφασίσει να ξεκινήσει να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας το 2024, πρέπει να δηλώσει αυτή τη νέα δραστηριότητα στον e-ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος του μήνα που ξεκίνησε, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024.

Συνταξιούχος και Μισθωτός: Ένας άλλος συνταξιούχος που προσλαμβάνεται ως μισθωτός από εργοδότη στην Ελλάδα στις 10 Ιουλίου 2024, πρέπει να δηλώσει την απασχόλησή του στον e-ΕΦΚΑ επίσης μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024.

Συνταξιούχος που εργάζεται με τον σύζυγο ή συγγενή: Αν ένας συνταξιούχος εργάζεται σε μια οικογενειακή επιχείρηση (όπως με τον σύζυγο ή συγγενή), πρέπει να δηλώσει την έναρξη και τη λήξη της εργασίας αυτής στον e-ΕΦΚΑ.

Συνταξιούχος στον χώρο του θεάματος: Ένας συνταξιούχος που εργάζεται στον χώρο του θεάματος (π.χ. ως ηθοποιός ή μουσικός) είτε ως μισθωτός είτε ως αυτοαπασχολούμενος, πρέπει να δηλώσει αυτή την εργασία για να καταβάλλει τις απαραίτητες εισφορές.

Συνταξιούχος με συμμετοχή σε Ανώνυμη Εταιρεία: Αν ένας συνταξιούχος είναι μέλος Διοικητικού Συμβουλίου μιας Ανώνυμης Εταιρείας και λαμβάνει αμοιβή, πρέπει επίσης να δηλώσει αυτή την απασχόληση και να καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές.

Συνταξιούχος λόγω θανάτου και νέα απασχόληση: Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη λόγω θανάτου και προσλαμβάνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν χρειάζεται να δηλώσει την απασχόληση του, εκτός αν είναι συνταξιούχος από ίδιο δικαίωμα του e-ΕΦΚΑ.

Συνταξιούχος αγρότης: Ένας συνταξιούχος που συνεχίζει να εργάζεται ως αγρότης και αποκομίζει εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα, πρέπει να δηλώσει την απασχόληση αυτή και να αναφέρει αν έχει το δικαίωμα εξαίρεσης από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Συνταξιούχος με συμμετοχή σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ): Ένας συνταξιούχος που συμμετέχει σε πολυπρόσωπη ΙΚΕ δεν χρειάζεται να δηλώσει την απασχόληση αυτή αν δεν εμπίπτει στις υποχρεώσεις ασφάλισης ως μη μισθωτός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v