Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: 2,4 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τρεις μήνες μέσω Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor

Μία θέση στις top 10 αγορές κατέλαβε το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς η χώρα μας. Η εικόνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τα στοιχεία της Eurostat.

Τουρισμός: 2,4 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τρεις μήνες μέσω Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor

Τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, βάσει των οποίων οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb ανήλθαν το α’ τρίμηνο του 2024 σε 123,7 εκατ., αριθμός που αντιστοιχεί σε άνοδο 28,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Σταθερά μία θέση στην πρώτη 10άδα καταλαμβάνει η Ελλάδα, η οποία παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα αφορούν το χαμηλής ζήτησης τουριστικά τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, καταφέρνει να διατηρήσει τη δυναμική της ως προορισμός.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Με βάση στα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα τερματίζει στην όγδοη θέση μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., με περίπου 2,4 εκατ. διανυκτερεύσεις. Από αυτές, 641 χιλιάδες περίπου πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, 676 χιλιάδες τον Φεβρουάριο και 1,1 εκατ. τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε δειλά-δειλά η εκκίνηση της σεζόν. Βέβαια, φέτος τα στοιχεία του Μαρτίου ενδέχεται να ενισχύθηκαν σε σχέση με το α’ δίμηνο και χάρη στο Πάσχα των Καθολικών το οποίο εορτάστηκε στις 31 του μήνα.

Οι συγκεκριμένες διανυκτερεύσεις αφορούν μόνο τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω των Airbnb, Booking, Expedia και TripAdvisor.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 33,3 εκατ. διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, σημειώνοντας αύξηση 16,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Τον Φεβρουάριο σημειώθηκαν 41,2 εκατ., αριθμός που παραπέμπει σε άνοδο 19% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023 και τον Μάρτιο ο αντίστοιχος αριθμός διαμορφώθηκε σε 49,2 εκατ., με σημαντική αύξηση κατά 48% σε ετήσια βάση.

Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Γαλλία με 37,9 εκατ. διανυκτερεύσεις, ακολούθησε η Ισπανία με 28,7 εκατ. και την τριάδα συμπλήρωσε η Ιταλία στα 14,5 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τα δεδομένα που παρέχουν στην Eurostat οι μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor) για τις κρατήσεις σε βραχυχρόνιες μισθώσεις που πραγματοποιούνται μέσα από τα δίκτυά τους, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας που έχουν κάνει με την Ε.Ε. ήδη από το 2020.

Οι top αγορές στην Ε.Ε. για το 2023

Σε επίπεδο Ε.Ε., η Ισπανία βρέθηκε στην κορυφή από πλευράς συνόλου διανυκτερεύσεων για το 2023 και έπονται Κροατία και Γαλλία. Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων, οι πιο δημοφιλείς περιοχές για καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ήταν η Ανδαλουσία στην Ισπανία, με 35,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, η περιοχή της Αδριατικής στην Κροατία 32,6 εκατ. και η περιοχή Προβηγκία - Άλπεις - Κυανή Ακτή στη Γαλλία με 24,9 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Σε επίπεδο περιφερειών, στις 20 πρώτες περιλαμβάνονται 6 στην Ισπανία και στη Γαλλία, 5 στην Ιταλία, 2 στην Πορτογαλία και 1 στην Κροατία.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο αριθμού διανυκτερεύσεων το 2023 η Ελλάδα βρέθηκε στην έκτη θέση, με 38,4 εκατ. Τα πρωτεία είχε η Γαλλία με 159 εκατ. διανυκτερεύσεις, ακολούθησε η Ισπανία με 141 εκατ. και την τριάδα συμπλήρωσε η Ιταλία στις 107 εκατ. διανυκτερεύσεις. Την τέταρτη θέση κατέλαβε η Γερμανία με 49 εκατ. και στην πέμπτη θέση βρέθηκε η Πορτογαλία με 39 εκατ. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στην Ε.Ε. ανήλθε σε 718 εκατομμύρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v