Ώρα ανακοινώσεων για το τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς

Σήμερα ή αύριο το αργότερο η διάταξη του ΥΠΕΝ στη Βουλή, με την οποία θα γίνει γνωστό το ύψος του έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς. Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις και τον φόρο. Σημείο αναφοράς τα 15 λεπτά στο πράσινο τιμολόγιο.

Ώρα ανακοινώσεων για το τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ανακοινώσεις για τον φόρο που θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς, με τον οποίο η κυβέρνηση πρόκειται να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου. Η σχετική διάταξη, με την οποία θα γίνει γνωστό το ύψος του έκτακτου τέλους που θα επιβληθεί στις μονάδες φυσικού αερίου, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα ή το αργότερο αύριο 30 Ιουλίου.

Το επόμενο βήμα θα αφορά τις ανακοινώσεις που θα κάνουν οι πάροχοι την Παρασκευή 2 Αυγούστου για τα πράσινα τιμολόγια του επόμενου μήνα, τα οποία εκτιμάται ότι για μεγάλο όγκο καταναλωτών θα περιλαμβάνουν τόσο μεγάλες εκπτώσεις, ώστε η κυβέρνηση να μη χρειαστεί να δώσει μεγάλες επιδοτήσεις. Στη περίπτωση της ΔΕΗ, η επιχείρηση εκτιμάται ότι θα κινηθεί στη γραμμή των γενναίων εκπτώσεων του τελευταίου διμήνου (Ιούνιος, Ιούλιος), η Protergia έχει ανακοινώσει ότι διατηρεί αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο (15,9 λεπτά), ενώ στην κατεύθυνση συγκράτησης του κόστους θα κινηθούν και άλλοι προμηθευτές με σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Την εικόνα αυτή ενισχύουν τόσο η αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών στις τιμές χονδρικής της DAM όσο και η υποχώρηση του «καύσωνα θερμοκρασίας και τιμών» στην ευρύτερη γειτονιά της ΝΑ Ευρώπης. Στη χονδρεμπορική αγορά, η μέση τιμή αύριο θα είναι σε πολύ φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, στα 104,26 ευρώ, με μέγιστη βραδινή τα 208 ευρώ. Η αποκλιμάκωση έχει ρίξει τη μέση τιμή για τον Ιούλιο στα 136,06 ευρώ.

Αν επαληθευτούν τα παραπάνω, το μέσο τιμολόγιο αγοράς για τον Αύγουστο θα πιεστεί πτωτικά και μπορεί, μετά τις εκπτώσεις των παρόχων, να μην απέχει και πολύ από τα επίπεδα των 16 λεπτών/κιλοβατώρα του Ιουλίου.

Συγκρατημένες χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια σημαίνουν και μικρότερες επιδοτήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, δηλαδή μια τάξη μεγέθους 2-3 λεπτών, προκειμένου να διαμορφωθεί το μέσο τιμολόγιο της αγοράς στα 15 λεπτά, επίπεδα που αποτελούσαν εξαρχής το σημείο αναφοράς για την κυβέρνηση.

Χαμηλές με τη σειρά τους επιδοτήσεις σημαίνουν και αρκετά μικρότερο φόρο που θα χρειαστεί να μαζέψει η κυβέρνηση από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Στο ερώτημα, ποια θα είναι τα τελικά ποσά του φόρου, τις τελευταίες ημέρες ακούγονται ποσά γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα τελικά νούμερα δεν θα έχουν καμία σχέση με αριθμούς, όπως τα 80-100 εκατ. ευρώ που είχαν διαρρεύσει προ δεκαημέρου, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Σκυλακάκη για τα μέτρα.

Σε επίπεδο χρηματιστηριακών τιμών, τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται αρκετά καλύτερα απ’ ό,τι διαφαίνονταν στα μέσα Ιουλίου, τόσο στην ελληνική αγορά χονδρικής όσο και σε όλη τη γειτονιά μας.

Απόλυτα φυσιολογικές τιμές για την εποχή καταγράφονται σε όλη την περιοχή, γεγονός που ίσως να δείχνει ότι ο «καύσωνας τιμών» των τελευταίων τριών εβδομάδων έχει παρέλθει οριστικά. Αν εξαιρέσει κανείς την Αλβανία και το Μαυροβούνιο που βρίσκονται πάνω από τα 100 ευρώ, όλες οι άλλες χώρες κινούνται κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 100 ευρώ, όπως η Βουλγαρία (85,21 ευρώ), η Ρουμανία (85,32 ευρώ), η Ουγγαρία (83,5) και η Σερβία (91,53).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v