Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτιά οι τιμές για premium κατοικίες στην Αθήνα, ακριβά και τα ενοίκια

Πρωταθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο κάνει η ελληνική πρωτεύουσα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στο κόστος αγοράς και ενοικίασης κατοικιών υψηλής ποιότητας. Τα στοιχεία έρευνας της Savills.

Φωτιά οι τιμές για premium κατοικίες στην Αθήνα, ακριβά και τα ενοίκια

Πόλεις της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας, της Μαδρίτης και της Αθήνας, σημείωσαν ισχυρή αύξηση στις αξίες των κατοικιών το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση προσφοράς ανεβάζει την αγορά κατοικιών υψηλής ποιότητας.

Από τις 30 πόλεις που αναλύθηκαν από την εταιρεία ακινήτων Savills Plc, η Λισαβόνα σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση σε ό,τι αφορά κορυφαία οικιστικά ακίνητα, με άνοδο 4,2%, κυρίως χάρη σε μια εισροή πλούσιων ξένων αγοραστών. Το Άμστερνταμ, η Μαδρίτη και η Αθήνα σημείωσαν αυξήσεις άνω του 3%, σύμφωνα με έναν δείκτη που παρακολουθεί την premium οικιστική ιδιοκτησία σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Η αύξηση της κεφαλαιακής αξίας σε αυτούς τους προορισμούς ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο του 0,8% που καταγράφηκε σε όλες τις πόλεις του δείκτη Savills, σημειώνει το Bloomberg.

Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει ασφυξία στην προσφορά κατοικιών λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και των αναπτυξιακών προκλήσεων, οι Αμερικανοί έχουν γίνει βασική πηγή επίδοξων αγοραστών σε πολλές πόλεις της Νότιας Ευρώπης. Ένα συγκριτικά ισχυρό δολάριο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον τρόπο ζωής στις συγκεκριμένες χώρες προσελκύουν αγοραστές από τις ΗΠΑ, ανέφερε η Savills στην έκθεση. Η αξία των κορυφαίων ακινήτων στο Ντουμπάι ανέβηκε επίσης, καθώς ο κόμβος της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να προσελκύει πλούσιους εργαζόμενους λόγω και της χαμηλής φορολογίας.

Αυξάνονται τα ενοίκια

Η ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το κόστος ενοικίων συνεχίζει να ξεπερνά αυτή της αξίας των πωλήσεων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Savills. Οι περιορισμοί προσφοράς σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να νοικιάσουν ακίνητα υψηλής ποιότητας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακριβά ενοίκια. Καμία αγορά στην περιοχή EMEA που παρακολουθείται στον δείκτη δεν σημείωσε πτώση στις τιμές ενοικίασης μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Ιουνίου 2024.

Και πάλι, η Λισαβόνα ηγήθηκε της ομάδας, μαζί με το Ντουμπάι και την Μπανγκόκ. Τα ενοίκια αυξήθηκαν 7,5% στην πορτογαλική πόλη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Αθήνα, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Κέιπ Τάουν σημείωσαν αύξηση των ενοικίων κατά περισσότερο από 3% το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την Αθήνα να σημειώνει αύξηση 4,6% κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό ήταν πολύ υψηλότερο από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,2% στις 30 πόλεις που παρακολουθούσε η Savills.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v