Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα διαμορφωθούν τελικά ο φόρος και οι επιδοτήσεις στο ρεύμα

Η λύση στην ενεργειακή εξίσωση του Αυγούστου. Γιατί η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δώσει χαμηλότερες επιδοτήσεις από τα αρχικά σενάρια και να επιβάλει μικρότερο φόρο στους παραγωγούς. Η χρυσή τομή.

Πώς θα διαμορφωθούν τελικά ο φόρος και οι επιδοτήσεις στο ρεύμα

Σε μια χρυσή τομή που θα ικανοποιεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, όλες τις πλευρές φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση στο θέμα των «ουρανοκατέβατων κερδών» και των επιδοτήσεων στα τιμολόγια του Αυγούστου.

Κρίνοντας από τις εξελίξεις, τις επαφές και την κινητικότητα των τελευταίων ημερών γύρω από το θέμα, τελικά η επιδότηση που θα χρειαστεί να δώσει στα τιμολόγια το ΥΠΕΝ και άρα τα ποσά που θα πρέπει να συγκεντρώσει από τον φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή θα είναι πολύ μικρότερα των αρχικών εκτιμήσεων. Την εικόνα αυτή ενισχύουν τόσο η αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών στις τιμές χονδρικής της DAM όσο και η υποχώρηση του «καύσωνα θερμοκρασίας και τιμών» στην ευρύτερη γειτονιά της ΝΑ Ευρώπης.

Κατ' αρχάς το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο αποτελεί «σημείο αναφοράς» για την κυβέρνηση, ώστε η μέση χρέωση τον Αύγουστο, μετά τις επιδοτήσεις, να μην ξεπερνά τα 15 λεπτά/κιλοβατώρα, θα κινηθεί, όπως όλα δείχνουν, σε τέτοια επίπεδα, στη «γραμμή» των μεγάλων εκπτώσεων του τελευταίου διμήνου, ώστε να μη χρειαστεί το υπουργείο να δώσει υψηλή ενίσχυση.

Αν, για παράδειγμα, διαμορφωθεί στα 17-18 λεπτά η κιλοβατώρα, τότε η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επιδότηση 2-3 λεπτών, ώστε η τελική τιμή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 15 λεπτών. Η επιδότηση θα είναι ίδια για όλους τους παρόχους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι, όσοι επιλέξουν επίσης να συγκρατήσουν τις αυξήσεις και να κάνουν εκπτώσεις, θα έχουν ακόμη χαμηλότερες τελικές τιμές. H δε Protergia έχει ανακοινώσει ότι διατηρεί  αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο στα 15,9 λεπτά, όπως και δύο κίτρινα, έχοντας προκαλέσει κινητικότητα στον χώρο, καθώς ακούγεται ότι ανάλογα θα κινηθούν κι άλλοι πάροχοι.

Μικρότερες επιδοτήσεις = λιγότερος φόρος

Αν επαληθευτούν τα παραπάνω, το μέσο τιμολόγιο αγοράς για τον Αύγουστο θα πιεστεί πτωτικά και μπορεί, μετά τις εκπτώσεις των παρόχων, να μην απέχει και πολύ από τα επίπεδα των 16 λεπτών/κιλοβατώρα του Ιουλίου. Δίχως τη συγκράτηση των αυξήσεων με πρωτοβουλία των παρόχων, η μέση τιμή μπορεί να ξέφευγε στα 26-27 λεπτά, καθιστώντας αναγκαίες πολύ υψηλότερες επιδοτήσεις απ’ αυτές που τελικά θα απαιτηθούν.

Κατ’ επέκταση, εφόσον όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μικρότερες επιδοτήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό, θα είναι αρκετά μικρότερος και ο φόρος που θα χρειαστεί να μαζέψει η κυβέρνηση από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Στο ερώτημα κατά πόσο τα τελικά ποσά του φόρου θα είναι ως τάξης μεγέθους από 20 εκατ. ευρώ στο καλό σενάριο, μέχρι 40 εκατ. ευρώ στο χειρότερο, η απάντηση είναι ότι δεν έχουν γίνει οι τελικοί υπολογισμοί. Στην παρούσα όμως φάση, τα παραπάνω νούμερα δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση, τα τελικά ποσά δεν θα έχουν καμία σχέση με αριθμούς όπως τα 80-100 εκατ. ευρώ που ακούγονταν προ δεκαημέρου, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Σκυλακάκη για τα μέτρα. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές και το μόνο που απομένει να μπει στην εξίσωση της «μίνι» κρίσης του φετινού Ιουλίου είναι τα τελικά νούμερα των επιδοτήσεων και της φορολογίας.

Η χρυσή τομή

Συμπέρασμα: Στην ουσία, βρέθηκε ένα είδος χρυσής τομής, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές του παιχνιδιού. Τους ηλεκτροπαραγωγούς που θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, τη ΔEΗ που θα πληρώσει φόρο μόνο για το φυσικό αέριο, αλλά παράλληλα θα απορροφήσει για τρίτο σερί μήνα σημαντικό τμήμα των αυξήσεων, και τους καταναλωτές που απ’ ό,τι φαίνεται θα δουν τιμές κοντά σε εκείνες των προηγούμενων μηνών.

Ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τα επαγγελματικά τιμολόγια, τα οποία εξαιρούνται από την επιδότηση, ωστόσο δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και γι’ αυτά κάτι τις επόμενες εβδομάδες. Εκκρεμότητα υπάρχει και με τις επιχειρήσεις, που δεν επιδοτούνται, ωστόσο τα μηνύματα συγκράτησης των αυξήσεων που στέλνει τα τελευταία 24ωρα η αγορά του ρεύματος, συνδυαστικά με τις τάσεις εκτόνωσης στη χονδρεμπορική, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα τιμολόγια να κλειδώσουν γι' αυτές σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Τα πράγματα δείχνουν γενικώς να εξελίσσονται καλύτερα απ’ ό,τι διαφαίνονταν στα μέσα Ιουλίου. Βοηθούν και οι τάσεις συγκράτησης των τιμών τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και σε όλη τη γειτονιά μας. Σήμερα, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων (114,39 ευρώ), με μέγιστη βραδινή στα 306,09 ευρώ. Συζευγμένες η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν την ίδια τιμή (107,56 ευρώ), ακόμη πιο χαμηλά είναι η Ουγγαρία (104,26), ενώ ψηλότερα κινείται η Σερβία (117,2) και πιο ακριβή όλων είναι η Αλβανία (183,34), με μακράν τη μεγαλύτερη τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v