Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HB: Η Ελλάδα δίνει κίνητρα για γάμους επιχειρήσεων

Τα ευνοϊκά μέτρα για τις εξαγορές μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, αναλύει η Handelsblatt, οι οποίες όπως αναφέρεται, «εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι ο λόγος που η συντηρητική κυβέρνηση προωθεί τις συγχωνεύσεις».

HB: Η Ελλάδα δίνει κίνητρα για γάμους επιχειρήσεων

Για τα νέα κίνητρα της ελληνικής κυβέρνησης για τη συγχώνευση μικρών επιχειρήσεων γράφει ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.

«Καμία οικονομία στην ΕΕ δεν είναι τόσο κατακερματισμένη όσο η ελληνική. Το 90% των επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερους από πέντε υπαλλήλους, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις έξι εταιρείες με πάνω από 10.000 εργαζομένους. Οι μικρές επιχειρήσεις εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η παραγωγή είναι περιορισμένη, οι εταιρείες είναι συνήθως υποκεφαλαιοποιημένες και ως εκ τούτου αναπτύσσονται πολύ αργά», παρατηρεί ο Χέλερ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurobank, τους οποίους επικαλείται η Handelsblatt, «θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη έως ότου το ΑΕΠ της Ελλάδας – προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό – επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Και αυτό θα συμβεί μονάχα εάν η χώρα αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα, όπως είναι μεταξύ άλλων τα μικρά επιχειρηματικά μεγέθη.

Αυτός είναι ο λόγος που η συντηρητική κυβέρνηση προωθεί τώρα τις συγχωνεύσεις των εταιρειών. Βάσει ενός νομοσχεδίου που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως και να απλοποιηθεί η διαδικασία έγκρισης για τις συγχωνεύσεις».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v