Την παράδοση των παρατάσεων στο χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ετοιμάζεται να σπάσει από του χρόνου το ΥΠΕΘΟ, καθιερώνοντας ποινές σε φορείς του δημοσίου ή ιδιώτες οι οποίοι παίζουν καθυστερήσεις με την ανάρτηση βεβαιώσεων και άλλων στοιχείων απαραίτητων για την υποβολή των δηλώσεων.
Στόχος, οι κανόνες να είναι ξεκάθαροι και «αμετακίνητοι», όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία να είναι διαθέσιμα από νωρίς, οι προθεσμίες συγκεκριμένες με σταθερή έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την 1η Μαρτίου και η συζήτηση για παρατάσεις να περάσει στην ιστορία…
Επί του παρόντος, με την προθεσμία να εκπνέει στις 26 Ιουλίου και περίπου ένα εκατομμύριο δηλώσεις να μην έχουν υποβληθεί ακόμα, το ΥΠΕΘΟ απορρίπτει κατηγορηματικά αιτήματα για παράταση προθεσμίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου που θέτουν μετ’ επιτάσεως λογιστές και φοροτεχνικοί, αλλά δεν αποκλείεται να ενδώσει σε ολιγοήμερη παράταση έως τις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τετάρτη αναμένεται να γίνει εκτίμηση της κατάστασης σε ειδική σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, πέραν του ότι δεν υπάρχει ούτε καν συζήτηση για το ενδεχόμενο να τραβήξουν οι προθεσμίες έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Τα δεδομένα μέχρι τώρα δείχνουν ότι παραπάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν κάνει τη δήλωσή τους. Για να φτάσουμε όμως στο περυσινό πλήθος των 6,6 εκατ. φορολογικών δηλώσεων απομένουν παραπάνω από 1 εκατ. δηλώσεις, που σημαίνει ότι κάθε μέρα από σήμερα έως και την Παρασκευή, οπότε εκπνέει η προθεσμία, θα πρέπει να υποβάλλονται περισσότερες από 250.000 δηλώσεις. Σε μια κίνηση εκτόνωσης της κατάστασης, το ΥΠΕΘΟ εκτιμάται πως θα μπορούσε να δώσει ολιγοήμερη παράταση έως το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου.
Την ίδια μέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης ενώ έως τις 31 Ιουλίου, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος όσα φυσικά πρόσωπα θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% για «ντούκου» πληρωμές.
Αν τελικά αποφασιστεί ολιγοήμερη παράταση έως τις 31 Ιουλίου, δεν θα προκαλούσε εντύπωση παράλληλη παροχή δυνατότητας πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων έως το τέλος Αυγούστου ή και παροχή της έκπτωσης φόρου 3% για εφάπαξ πληρωμές φόρου εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου. Για όλα αυτά αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις αύριο. Σε κάθε περίπτωση, ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να βάλει τίτλους τέλους στην επανάληψη του ετήσιου σίριαλ παρατάσεων των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Νέο μοντέλο
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΘΟ, έως το τέλος του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου, η οποία θα βάζει τάξη από το 2025 σε χρονοδιαγράμματα και υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων με την ετήσια υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Το νέο πλαίσιο θα συνοδεύεται και από ποινές για όσους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα κάνουν λάθη ή καθυστερούν να αναρτήσουν στοιχεία απαραίτητα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Όλα τα απαιτούμενα στοιχεία θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους, το οποίο σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία αποδοχών, ο ΕΦΚΑ τα στοιχεία συντάξεων και γενικότερα όλοι οι φορείς θα πρέπει να έχουν κάνει τη δουλειά τους αναφορικά με τα απαραίτητα στοιχεία για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Εφόσον όλα τα «κουτάκια» έχουν συμπληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου κάθε χρονιάς χωρίς λάθη, η ΑΑΔΕ θα πρέπει επίσης να έχει κάνει τη δική της δουλειά ώστε το σύστημα να ανοίγει σταθερά την 1η Μαρτίου κάθε έτους, δίνοντας έτσι περιθώριο στους λογιστές και τους φορολογούμενους να υποβάλλουν χωρίς προβλήματα τις δηλώσεις τους έως τις 30 Ιουνίου, όπως ορίζει σήμερα ο νόμος. Φέτος, επειδή το σύστημα άνοιξε 25 Απριλίου και τα λάθη και οι καθυστερήσεις δεν έλειψαν για μια ακόμα χρονιά, η παράταση δόθηκε προκαταβολικά έως τις 26 Ιουλίου αλλά και πάλι ο χρόνος αποδεικνύεται ανεπαρκής…
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση του ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη με την ηγεσία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με τις εξής κατευθυντήριες γραμμές:
- Αυστηρό χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης - λήξης, από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30ή Ιουνίου κάθε έτους.
- Δέσμευση ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα.
- Πρόβλεψη καταλογισμού ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις, που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.