Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 2,5% ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και ευρωζώνη τον Ιούνη

Η πρώτη εκτίμηση της Eurostat έκανε λόγο για 2,4% στη χώρα μας, όσο τον Μάιο. Επιβεβαίωσε την άνοδο στο 2,5% για ευρωζώνη, από 2,6% ένα μήνα πριν. Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός.

Στο 2,5% ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και ευρωζώνη τον Ιούνη

Στο 2,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Στην πρώτη της πρόβλεψη, έκανε λόγο για ετήσια άνοδο τιμών καταναλωτή κατά 2,4%, ποσοστό στο οποίο ήταν τον Μάιο. 

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι οι τιμές τροφίμων στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 1% ετησίως τον Ιούνιο, μετά από άνοδο 2,5% τον Μάιο και 5,3% τον Απρίλιο.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την ετήσια μεταβολή του δείκτη στο 2,5% για την ευρωζώνη, από 2,6% τον Μάιο. Έναν χρόνο πριν, ήταν 5,5%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Ιούνιο, από 2,7% τον Μάιο. Ένα χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 6,4%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), την Ιταλία (0,9%) και τη Λιθουανία (1,0%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (5,4%), τη Ρουμανία (5,3%), την Ισπανία και την Ουγγαρία (και οι δύο 3,6%). Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεπτά κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε εννέα.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,84 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,48 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 π.μ.) και την ενέργεια (+0,02 π.μ.).

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέγραψε μικρή μόνο επιβράδυνση στην ευρωζώνη, στο 2,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 2,9% τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v