Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόφαση Πιτσιλή: Τι αλλάζει στην έκδοση πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ για θανόντες συγγενείς

Τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου τίθεται σε ισχύ απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ που μεταβιβάζει στους συμβολαιογράφους τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ για θανόντες συγγενείς.

Απόφαση Πιτσιλή: Τι αλλάζει στην έκδοση πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ για θανόντες συγγενείς

Στις εφορίες της χώρας, ιδίως στην Αττική, τα αιτήματα φορολογουμένων για έκδοση πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ για κληρονομιές αποβιωσάντων συγγενών δημιουργούν «βουνά». Όσοι φορολογούμενοι έχουν ζήσει την εμπειρία, γνωρίζουν το μέγεθος της ταλαιπωρίας. Μέσα στην οδύνη απώλειας των συγγενικών τους προσώπων μπλέκονται σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων, όπου η έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ συνιστά πραγματική πρόκληση.

Το σκηνικό αυτό φιλοδοξεί να ανατρέψει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή έως το τέλος Ιουλίου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, ανοίγοντας τις ψηφιακές πύλες της έκδοσης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες μέσω συμβολαιογράφων. Συγκεκριμένα, με μια δήλωση συναίνεσης των νόμιμων κληρονόμων, εφόσον υπάρχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, οι συμβολαιογράφοι θα αναλαμβάνουν να εκδώσουν ψηφιακά τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για τα περιουσιακά στοιχεία όσων έχουν αποβιώσει, ξεπερνώντας έτσι τον σημερινό «σκόπελο» του κλειδώματος του ΑΦΜ τους.

Σήμερα το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ καθώς και η υπεύθυνη δήλωση εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ μέσω του ΟΠΣ Περιουσιολογίου σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ενεργό χρήστη των υπηρεσιών του Taxisnet, με τους προσωπικούς κωδικούς του, για κάθε Α.Τ.ΑΚ. χωριστά.

Στην περίπτωση όμως αποβιωσάντων, το πιστοποιητικό ή η υπεύθυνη δήλωση, κατά περίπτωση, χορηγείται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., στον οποίο υποβάλλεται σχετική αίτηση. Συγκεκριμένα, οι ισχύουσες διαδικασίες ορίζουν ότι απαιτείται αίτηση στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ αποκλειστικά και μόνο στις κατωτέρω περιπτώσεις:

  • Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται για αποβιώσαντα.
  • Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε νομικό πρόσωπο που έχει διακόψει τις εργασίες του.
  • Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε σύνδικο πτώχευσης, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά.
  • Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται στον εκκαθαριστή νομικού προσώπου που τελεί υπό εκκαθάριση, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά.
  • Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε εκτελεστή διαθήκης ή σε εκκαθαριστή κληρονομιάς, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά.
  • Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται με παρακράτηση του αναλογούντος φόρου.
  • Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί για τη λήψη του με ειδικό προς τούτο πληρεξούσιο, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά.
  • Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται μετά την έκδοση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μετά από έλεγχο κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας.
  • Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν υπάρχει πλήρης αδυναμία του μηχανογραφικού συστήματος για ηλεκτρονική έκδοση αυτού, ύστερα από απόφαση της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της Α.Α.Δ.Ε.

Η αίτηση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ στην ενότητα καταλόγου εντύπων και υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου».

Εναλλακτικά, εάν η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά από την εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» και πρέπει να γίνει έντυπα, οι φορολογούμενοι, αφού κάνουν λήψη του αρχείου από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, μπορούν να τη συμπληρώσουν και να την εκτυπώσουν και αφού την υπογράψουν, να την καταθέσουν στο Πρωτόκολλο της Δ.Ο.Υ, είτε αυτοπροσώπως είτε ταχυδρομικά. Στις περιπτώσεις αυτές, απαιτείται η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, εκτός εάν η αίτηση κατατεθεί αυτοπροσώπως στο πρωτόκολλο της Δ.Ο.Υ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v