Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσους τουρίστες περιμένει η Ελλάδα μέχρι το Νοέμβριο

Σε ποια θέση πλασάρεται η Ελλάδα στις επιλογές των τουριστών. Οι ανησυχίες των ταξιδιωτών και οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή προορισμού.

Πόσους τουρίστες περιμένει η Ελλάδα μέχρι το Νοέμβριο

Με μερίδιο 5,9% η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της Γηραιάς ηπείρου προς τις οποίες αναμένεται να ταξιδέψουν μέχρι τον Νοέμβριο οι Ευρωπαίοι.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ισπανία με μερίδιο 7,8% και ακολουθεί η Ιταλία με μερίδιο αγοράς 7,6%, σύμφωνα με την έρευνα «Monitoring Sentiment for Intra-European Travel – Wave 19» που πραγματοποίησε η MINDHAUS για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission - ETC).

Την τριάδα συμπληρώνει η Γαλλία με μερίδιο 7%, ενώ την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η Γερμανία με μερίδιο 4,6%.  Στη δεκάδα των top 10 ευρωπαϊκών προορισμών βρίσκονται επίσης Κροατία (4,3%), Πορτογαλία και Αυστρία (4,2%), Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο (3,4%).

Πάντως στην κατηγορία όσων ταξιδεύουν βάσει του μοντέλου «ήλιος - θάλασσα», η Ισπανία έρχεται πρώτη με μερίδιο 17% και ακολουθεί η Ελλάδα με 11%.

Με βάση την έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πέντε δημοφιλέστερων προορισμών για τους Αυστριακούς, τους Βρετανούς, τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Πολωνούς.

Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα με μερίδιο 5% βρίσκεται στην 4η θέση των προορισμών που θα επισκεφθούν οι Αυστριακοί. Στην ίδια θέση, με μερίδιο 8%, βρίσκεται σε ό,τι αφορά τα ταξιδιωτικά πλάνα των Βρετανών.

Ελλάδα «ψηφίζουν» και οι Γάλλοι (9%), με τη χώρα μας να κατατάσσεται στη 2η θέση των δημοφιλέστερων προορισμών των ταξιδιωτών από το Παρίσι. Με μερίδιο 6% η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση στο top 5 των Ιταλών και την 4η θέση στις προτιμήσεις των Πολώνων, με μερίδιο 5%.

Μάλιστα, η χώρα μας συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 10 top προορισμών των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά το μερίδιο των ταξιδιωτών που την επισκέπτονται για πρώτη φορά (28%).

Οι ταξιδιωτικές συνήθειες

Σε γενικές γραμμές, το 76% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει μέχρι τον Νοέμβριο σε προορισμούς της Γηραιάς ηπείρου, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι. Οι διακοπές αναψυχής κυριαρχούν ως λόγος την επόμενη εξόρμηση (70%), με το 14% να σκοπεύει να ταξιδέψει προκειμένου να επισκεφθεί συγγενείς και φίλους και το 8% να έχει προγραμματίσει κάποιο επαγγελματικό ταξίδι.

Το 45% των ερωτηθέντων, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, σχεδιάζει να ταξιδέψει το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, ενώ λιγότεροι είναι οι Ευρωπαίοι (39%) που σκοπεύουν να κάνουν διακοπές το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου. Η πλειονότητα, το 58%, θα ταξιδέψει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τη στιγμή που το 28% θα κάνει διακοπές εντός της χώρας του.

Φέτος, ενδεχομένως λόγω του μακρο-οικονομικού περιβάλλοντος, το 36% των Ευρωπαίων θα πραγματοποιήσει μόνο ένα ταξίδι τους προσεχείς μήνες, ποσοστό ενισχυμένο κατά 6% σε ετήσια βάση, ενώ το 33% σχεδιάζει να αποδράσει δύο φορές.

Πάντως, παρά τις υψηλές τιμές, οι ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί και η διάρκεια παραμονής των ταξιδιών των Ευρωπαίων δεν μεταβάλλονται για τους επόμενους μήνες.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή προορισμού

Σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης, κλιματικής κρίσης και υψηλού ταξιδιωτικού κόστους, η ασφάλεια (16%), ο ευχάριστος καιρός (13%) και οι προσφορές (11%) αποτελούν τα βασικά κριτήρια επιλογής προορισμών για τους Ευρωπαίους το επόμενο εξάμηνο. Κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός (21%) και το διαθέσιμο εισόδημα (16%) είναι οι κύριες ανησυχίες των ταξιδιωτών. Ακολουθούν η έκρυθμη γεωπολιτική κατάσταση λόγω των πολέμων στην Ουκρανία (11%) και στη Μέση Ανατολή (10%).

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, ορισμένοι Ευρωπαίοι άλλαξαν τις ταξιδιωτικές συνήθειές τους λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ως εκ τούτου το 1/3 αποφεύγει προορισμούς όπου οι θερμοκρασίες ενδέχεται να φτάσουν σε ακραία επίπεδα, επιλέγοντας αντ' αυτού περιοχές με πιο σταθερές καιρικές συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v