Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Στα 421 εκατ. ευρώ ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανάπλασης. Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος στις 6 Σεπτεμβρίου για τη διεκδίκηση της 30ετούς σύμβασης ΣΔΙΤ.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Στη διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το έργο «Κυβερνητικό Πάρκο Ανδρέας Λεντάκης», κοινώς της αξιοποίησης του ακινήτου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ, ως διενεργούσα αρχή μετά τις σχετικές εγκρίσεις από την αναθέτουσα αρχή, ήτοι το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με του δημοσιευμένους όρους της α’ φάσης του διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα η μονάδα PPF, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερόμενους διεκδικητές του έργου ορίζεται η 6η Σεπτεμβρίου. Το κόστος του έργου χωρίς ΦΠΑ σύμφωνα με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό τοποθετείται στα 421 εκατ. ευρώ έναντι αρχικών εκτιμήσεων για κόστος 250 εκατ. ευρώ. Η περίοδος της σύμβασης ΣΔΙΤ είναι για 30 έτη και ο ιδιώτης θα αναλάβει τη μελέτη, κατεδάφιση, κατασκευή και διαχείριση του Κυβερνητικού Πάρκου.

Σε ό,τι αφορά τη βασική δομή του σχεδίου, ήδη δρομολογείται η μετεγκατάσταση της ΕΑΣ ενώ έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη από το ΥΠΕΝ για το ακίνητο έκτασης 155 στρεμμάτων.

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέων κτιρίων διοίκησης που θα λειτουργήσουν ως κυβερνητικό πάρκο και τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου. Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την κατεδάφιση 66 υφιστάμενων κτιρίων και την ανακαίνιση 24 διατηρητέων κτιρίων, την κατασκευή 4 νέων κτιρίων, 2 υπόγειων χώρων στάθμευσης και τον σχεδιασμό του αστικού πάρκου. Το Κυβερνητικό Πάρκο θα φιλοξενεί 9 υπουργεία σε νέα και υφιστάμενα κτίρια καθώς και πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις.

Εκεί πρόκειται να στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, ενώ προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση του Υπερταμείου και των θυγατρικών του (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ).

Σήμερα, οι υπηρεσίες μόνον των υπουργείων απασχολούν 127 κτίρια, κάποια εκ των οποίων μισθωμένα και κάποια κυριότητας του δημοσίου, ενώ η εκτίμηση είναι πως η μεταφορά θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v