Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιδοτήσεις ρεύματος: Αναδρομική καμπάνα €200 σε 2.500 επιχειρήσεις

Χιλιάδες μικρομεσαίοι καλούνται να επιστρέψουν επιχορηγήσεις που έλαβαν το 2022. Το αλαλούμ, το φρένο από Βρυξέλλες και ο επανυπολογισμός των κρατικών ενισχύσεων. Μπαράζ αντιδράσεων.

Επιδοτήσεις ρεύματος: Αναδρομική καμπάνα €200 σε 2.500 επιχειρήσεις

Σε ποσά που μεσοσταθμικά κινούνται κάτω από τα 200 ευρώ υπολογίζεται η αναδρομική «καμπάνα», δηλαδή αυτά που πρέπει να επιστρέψουν πίσω, μέσω των παρόχων τους, περίπου 2.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις επιδοτήσεις που είχαν λάβει κατά τη περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το αναγνώρισε σήμερα, μιλώντας στον Real FM, ο ίδιος ο υπ. ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας ότι περίπου 3.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν συνολικά ποσά, λίγο κάτω από 2 εκατ ευρώ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα χρήματα που θα δοθούν τελικά στις μικρομεσαίες θα είναι πάνω από 4 εκατ ευρώ, περισσότερα από αυτά που θα τους ζητηθούν πίσω. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του υπουργείου, οι δικαιούχοι είναι πάνω από 100.000 επιχειρήσεις.

Το αλαλούμ έγκειται στο γεγονός ότι με ευθύνη της κυβέρνησης τα ποσά που είχαν καταβληθεί τη περίοδο Φεβρουαρίου 2022- Δεκεμβρίου 2023 ως επιδοτήσεις, σε μικρομεσαίους, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, μίνι μάρκετ και άλλους κλάδους επαγγελματιών, είχαν δοθεί παράτυπα, καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί η απαραίτητη έγκριση από τις Βρυξέλλες και την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ετσι, χρειάστηκε να γίνει επανυπολογισμός των κρατικών ενισχύσεων.

Συνολικά είχαν δοθεί οριζόντιες επιδοτήσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,2 εκατ. επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 KVA κατά το 11μηνο Φεβρουάριος – Δεκέμβριος 2022, χωρίς η κυβέρνηση να είχε εξασφαλίσει τις αντίστοιχες κοινοτικές εγκρίσεις.

Ενώ όμως η απαίτηση για επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων που είχαν λάβει οι επιχειρήσεις κατά τη περίοδο της ενεργειακής κρίσης ήταν γνωστή στη κυβέρνηση από το Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή με το τέλος της εποχής των επιδοτήσεων, παρ' ότι είχε γίνει μια πρώτη εκκαθάριση και ακολούθησε ένα πρώτο κύμα ανάκτησης των σχετικών πόσων, εντούτοις το θέμα παρέμεινε ανοικτό. Και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπεγράφη, μια μέρα μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Δηλαδή η διαδικασία της επιστροφής ξεκίνησε με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου (ΦΕΚ 3268/24) και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και των υφυπουργών Οικονομικών Θ. Πετραλιά, Ενέργειας Α. Σδούκου αλλά και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη.

Η ελληνική... γραφειοκρατία

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σκυλακάκης κατά πόσο όλο αυτό συνδέεται με τις Ευρωεκλογές και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να προκαλέσει προεκλογικά δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους, αρνήθηκε ότι υπήρχε οποιαδήποτε παρόμοια σκέψη. Υποστήριξε ότι η ημερομηνία δεν επελέγη λόγω Ευρωεκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι ο επανυπολογισμός των χρεώσεων δείχνει ότι τα χρήματα που θα επιστραφούν στους δικαιούχους, θα είναι περισσότερα απ’ όσα τους ζητούνται να επιστρέψουν.

Και απέδωσε την πολύμηνη καθυστέρηση έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης στην.. ελληνική γραφειοκρατία. «Η ανταπόκριση της γραφειοκρατίας, δηλαδή να βγάλει τη κοινή υπουργική, να τη φτιάξει και να αρχίσεις να την υλοποιείς, θέλει κάποιους μήνες, αυτό ισχύει στην ελληνική γραφειοκρατία εδώ και πολλές δεκαετίες», όπως είπε.

Στο δια ταύτα της υπόθεσης, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί κανένα κράτος - μέλος να υπερβεί τα όρια, καθώς απαγορεύεται ρητώς.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δυσκολία να γίνει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος σώρευσης, διότι το ακριβές ποσό της επιδότησης, το μαθαίνει κάθε επιχείρηση στο τέλος, όταν λαμβάνει το λογαριασμό από τον πάροχο. «Η επιχείρηση είναι ενήμερη για κάθε κρατική ενίσχυση που λαμβάνει. Μάλιστα ζητήθηκε μεταγενέστερα, διότι η καταβολή των επιδοτήσεων κράτησε πολύ καιρό, να υπάρξει μία Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν θα γίνει υπέρβαση του ορίου που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πολλές επιχειρήσεις δεν τη συμπλήρωσαν, τελείωσαν οι επιδοτήσεις και έγινε ο επανυπολογισμός, ο οποίος βγάζει θετικό πρόσημο για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη προμηθευτών που γνωρίζουν την υπόθεση, η πρώτη μεγάλη εκκαθάριση των ποσών, χρεωστικών και πιστωτικών, είχε γίνει στα τέλη του 2023, απλώς η διαδικασία έμεινε στη μέση. Τότε μάλιστα η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους παρόχους να ψάξουν οι ίδιοι και να δουν ποιοι από τους πελάτες τους δικαιούνται επιπλέον ποσά ή οφείλουν να επιστρέψουν χρήματα.

Επειτα από την αντίδραση των προμηθευτών ότι αυτό δεν είναι δική τους δουλειά, το κράτος βρήκε ποιος δικαιούται επιστροφής ή χρωστάει, και οι εταιρείες απλώς απέστειλαν τους χρεωστικούς ή πιστωτικούς λογαριασμούς στους πελάτες τους. Το θέμα ωστόσο της εκκαθάρισης έμεινε στη μέση και τελικά η κυβέρνηση προχώρησε, μετά τις ευρωεκλογές, στην έκδοση της ΚΥΑ για την είσπραξη των επαναπυλογισμό των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο διάστημα Φεβρουαρίου 2022- Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί προμηθευτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το ρόλο που τους επιφυλάσσει η πολιτεία, με τη συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή να ζητούν αναδρομικά επιστροφές χρημάτων για ένα θέμα που δεν τους αφορά και το οποίο έπρεπε να έχει διευθετηθεί από το κράτος.

«Δεν μπορεί το κράτος να μετατρέπει τους προμηθευτές σε εισπράκτορες και να τους βάζει να ζητήσουν πίσω χρήματα από τους πελάτες τους, για ποσά που είχε εκείνο αποφασίσει να δώσει, όχι οι εταιρείες, και μάλιστα σε μια περίοδο αυξητικών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος της αγοράς.

Οι καταγγελίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

Το θέμα ανέδειξε χθες με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, λέγοντας ότι τις τελευταίες ημέρες το επιμελητήριο γίνεται αποδέκτης παραπόνων από επαγγελματίες που ξαφνικά επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα που είχαν καταναλώσει την περίοδο 2022-2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις μελών που καλούνται να πληρώσουν σε παρόχους εκατοντάδες ευρώ και μάλιστα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. «Όπως μάθαμε, πρόκειται για ποσά που είχαν καταχωρηθεί εκείνη την περίοδο ως κρατική επιδότηση. Μόνο που τελικά δεν εγκρίθηκε ποτέ η καταβολή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πλέον, μετά από πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης αυτών των ποσών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή του ο κ. Χατζηθεοδοσίου έθετε μια σειρά από ερωτήματα, όπως κατά πόσο όλοι αυτοί οι οφειλέτες έχουν ενημερωθεί με όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτά τα ποσά θα γίνουν απαιτητά, πόσο ηθικό είναι να ζητείται από έναν επαγγελματία να εξοφλήσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών και κατά πόσο έχει ένας μικρομεσαίος οικονομικά τη δυνατότητα εμπρόθεσμης πληρωμής του όποιου ποσού.

Παραίτηση Χατζηδάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, «εμπαίζει τους μικρομεσαίους»

«Εμπαιγμός χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους «άριστους» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς καλούνται αιφνιδιαστικά να επιστρέψουν επιδοτήσεις για την ακρίβεια στο ρεύμα λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας και ανικανότητας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα, τονίζει η Κουμουνδούρου, «με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου – καθόλου τυχαία, μια μέρα μετά τις ευρωεκλογές! -και φέρει πρώτη-πρώτη την υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να επιστρέψουν την οριζόντια επιδότηση – ύψους εκατοντάδων ευρώ - που είχαν λάβει το 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων τιμών. Κι ο λόγος; Οι επιδοτήσεις δόθηκαν παράτυπα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει πρώτος σχετική ερώτηση τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ η κυβέρνηση ήξερε ήδη από το Δεκέμβρη 2023 ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα ζητηθούν πίσω.

Μετά απ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε την παραίτηση του κ. Κ. Χατζηδάκη. Επειδή εμπαίζει τους πολίτες, επειδή τέτοια ξαφνική απαίτηση μέσα σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, συνιστά κοροϊδία και ανήθικη στάση απέναντι σε σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους, επειδή το παραμύθι της «αριστείας» πρέπει να σταματήσει».

ΕΣΕΕ: Να καλύψει το κράτος το κόστος

Τα έντονα παράπονα του εμπορικού κόσμου για την κυβερνητική απόφαση που υποχρεώνει αιφνιδιαστικά χιλιάδες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις επιδοτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου 2022-2023 εκφράζει η ΕΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ απέστειλε σήμερα Επιστολή προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα, οι οποίοι συνυπογράφουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037/2024.

Στην Επιστολή η ΕΣΕΕ τονίζει πως πρόκειται για σημαντικά ποσά, τα οποία η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ως βοηθήματα. Επισημαίνει επίσης πως η επιστροφή αυτών των χρημάτων στους παρόχους συνιστά ξαφνική επιβάρυνση των επιχειρήσεων «σε εποχή καθίζησης του τζίρου και την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα αυξημένα έξοδα της διασύνδεσης των POS, της διαβίβασης των συναλλαγών τους στην ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο, της πλήρους λειτουργίας της κάρτας εργασίας σε όλο το φάσμα του λιανικού εμπορίου και της καταβολής των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από την καθιέρωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς την ανάκληση της ΚΥΑ. Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει πως εφόσον δεν καλύπτονται οι δαπάνες αυτές από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση – λόγος που επικαλείται εκ των υστέρων η κυβέρνηση για την έκδοση της ΚΥΑ - τότε πρέπει η ελληνική Πολιτεία να αναλάβει το κόστος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκληθεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία, την οποία η ίδια η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει στις αποφάσεις της που αφορούν τις επιχειρήσεις και τον κάθε Έλληνα πολίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v