Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα ΡΑΕΕΥ για το «ασανσέρ» των τιμών ρεύματος

Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕΕΥ έχουν μπει οι ακραίες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών στην αγορά χονδρικής του ρεύματος. Πού αποδίδει την εικόνα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και γιατί είναι καθησυχαστικός.

Ερευνα ΡΑΕΕΥ για το «ασανσέρ» των τιμών ρεύματος

Τέτοιες ενδοημερήσιες αποκλίσεις, της τάξης των 450 και 460 ευρώ, από τη χαμηλότερη μέχρι την ανώτατη τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια στην ελληνική αγορά.

Στην πράξη, η Αρχή ψάχνει να δει τι ακριβώς συμβαίνει με τις προσφορές των παικτών στην αγορά ενέργειας και κατά πόσο τα κοστολογικά στοιχεία και τα υπόλοιπα δεδομένα δικαιολογούν το «ασανσέρ» των τελευταίων ημερών ή τελικά οι τιμές διαμορφώνονται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα, με πρόσχημα την αναταραχή στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Το τελευταίο 48ωρο, όπου η μείωση των ροών προς την Ουγγαρία, με παράλληλη υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, έχει προσλάβει διαστάσεις, εκτινάσσοντας τις τιμές χονδρικής στα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής. Μεγάλες ωστόσο αποκλίσεις στην ελληνική αγορά παρατηρούνται εδώ και μέρες.

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, η απόκλιση στην ελληνική αγορά ήταν 265,6 ευρώ, με την ελάχιστη τιμή στα 61,80 ευρώ/ MWh και τη μέγιστη στα 327,45. Την Τρίτη 9 Ιουλίου, η απόκλιση βρισκόταν στα 228 ευρώ (21,95 η κατώτερη, 250 ευρώ η ανώτερη), την Τετάρτη στα 284,7 ευρώ (56,15-340,83), ενώ τη Πέμπτη ανέβηκε στα 424,36 ευρώ (75,64-500 ευρώ).

Το αποκόρυφωμα είναι η σημερινή μέρα, με απόκλιση που φτάνει τα 462 ευρώ, καθώς η ελάχιστη τιμή (μεταξύ 12-1 το μεσημέρι, οπότε κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) βρίσκεται στα 88 ευρώ/MWh και η ανώτατη τιμή το βράδυ (μεταξύ 8-9), στην αιχμή της ζήτησης, στα 550 ευρώ.

Στην ουσία, αυτό που ανησυχεί την Αρχή είναι μην τυχόν η αρνητική συγκυρία των ανοδικών τιμών στο ρεύμα συνδυαστεί με κερδοσκοπικά παιχνίδια στη χρηματιστηριακή αγορά και το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ αποτυπωθεί σε πολύ υψηλότερα τιμολόγια τον Αύγουστο. Ανησυχία εύλογη, ειδικά σε μια περίοδο ούτως ή άλλως υψηλών τιμών στην αγορά χονδρικής, με τον μέσο όρο του Ιουλίου να βρίσκεται ήδη στο +22% έναντι του προηγούμενου μήνα. Σημειωτέον ότι τον Μάιο η μέση χονδρική ήταν στα 81 ευρώ, άρα μιλάμε για αύξηση 48% στον τελευταίο ενάμιση μήνα, με το πρόβλημα να επιτείνεται λόγω των πρόσφατων παρενεργειών στις αγορές της γειτονιάς μας.

Καθησυχαστικός ως προς την άνοδο των τιμών στο ρεύμα εμφανίστηκε, μιλώντας στο Real Fm 97,8, ο υπ. ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας για αμιγώς εξωγενείς παράγοντες, που οφείλονται σε ένα συνδυασμό προβλημάτων που αφορούν τις διασυνδέσεις της Αν. και Κ. Ευρώπης, στο γεγονός ότι βρίσκεται εκτός λειτουργίας μια μονάδα στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, αλλά και ότι δεν έχει αποκατασταθεί η γραμμή Ελλάδας-Ιταλίας. Εκτίμησε ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή θα εξομαλυνθεί μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ομαλοποίησης των τιμών.

Έχει ενδιαφέρον η απάντησή του στο ερώτημα κατά πόσο έχει παρέλθει εντελώς ο μηχανισμός επιδοτήσεων, λέγοντας ότι αυτό εξαρτάται από τις τιμές και ότι το ΥΠΕΝ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Επανέλαβε πάντως την εκτίμησή του ότι η μεσοσταθμική τιμή ρεύματος το 2024 θα βρίσκεται κάτω από εκείνη που ήταν τον Ιανουάριο του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v