Gigabit Voucher: Αρχές Σεπτεμβρίου το νέο κουπόνι επιδότησης για οπτικές ίνες

Θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία κόστη για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. «Πρέπει να τρέξουμε», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου.

Gigabit Voucher: Αρχές Σεπτεμβρίου το νέο κουπόνι επιδότησης για οπτικές ίνες

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι έτοιμο για να προσφέρει το νέο κουπόνι Gigabit Voucher, την επιδότηση για την οπτική ίνα υπερυψηλών ταχυτήτων.

Αυτό επανέλαβε στο περιθώριο  εκδήλωσης της Κοινωνίας της Πληροφορίας με τον τίτλο "Smart Readiness: Ευκαιρίες και προκλήσεις για εγκαταστάτες οπτικών δικτύων" ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι κατόπιν οι πάροχοι θα αποφασίσουν για την ενεργοποίησή του.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά αναμένει από το 2023 τη σχετική επιδότηση, ώστε να αυξηθούν οι συνδέσεις οπτικής ίνας που ολοκληρώνονται από τους παρόχους, που λόγω των τιμών δεν έχουν υψηλή ζήτηση.

Σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της διείσδυσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων στη χώρα μέσω συστήματος επιταγών (vouchers). Οι επιταγές θα διατίθενται στους δικαιούχους για την κάλυψη του κόστους απόκτησης ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλής ταχύτητας (Υπηρεσία Gigabit), δηλαδή σύνδεση και μηνιαία κόστη.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εδρεύουν σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Πρέπει να τρέξουμε

«Σε αυτό τον καινούργιο ψηφιακό κόσμο τον οποίο χτίζουμε και πρέπει να τον χτίσουμε μαζί, πρέπει να το τρέξουμε μαζί. Πρέπει πλέον να δούμε τι εργαλεία υπάρχουν και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πίσω και αυτό πρέπει να το συνομολογούμε ειδικά στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Πρέπει όμως την ώρα αυτή να εκμεταλλευτούμε  τη χρονική συγκυρία».  

Αυτά ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΚτΠ, τονίζοντας ότι πλέον φαίνεται γιατί η Ελλάδα δεν είναι πλέον ουραγός στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να τρέξουμε λίγο παραπάνω. «Δεν θα βρούμε τέτοια εργαλεία τα οποία χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εργαλεία είναι εδώ και μας περιμένουν. Το Smart Readiness είναι ένα από αυτά τα εργαλεία, το πώς θα μπορέσουμε δηλαδή τα 120 εκατομμύρια του προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που έχει, να τα εκμεταλλευτούμε. Και εδώ υπάρχουν δυο πολύ βασικοί “παίκτες”, εκτός φυσικά από το οικοσύστημα του Υπουργείου, αυτό είναι οι πάροχοι και οι εσείς οι εγκαταστάτες...» είπε με νόημα.

Μάλιστα υποστήριξε ότι θα πρέπει αυτό το περίπου 40% των σπιτιών από τα οποία περνά η οπτική ίνα, να τα κάνουμε πλέον κομμάτι του καινούργιου ψηφιακού κόσμου.

«Το Smart Readiness είναι το έργο για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τεχνικές δυσκολίες και να φέρουμε την οπτική ίνα μέχρι έξω από τα διαμερίσματα. Και δεν θα σταματήσουμε εκεί, υπάρχει το δεύτερο voucher, το οποίο επίσης έρχεται να κουμπώσει με αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα, λέγεται Gigabit Voucher και θα χρηματοδοτήσει τη διαφορά της τιμής από ένα απλό πακέτο σε ένα ευρυζωνικό πακέτο πάνω από 250 mbps» σημείωσε, ζητώντας την συνεργασία των εγκαταστατών.

«Του χρόνου τον Δεκέμβριο πρέπει να έχουμε τελειώσει και να έχουμε απορροφήσει και 120 εκατομμύρια για το Smart Readiness και τα 80 εκατομμύρια του Gigabit Voucher…» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.  

Καταλήγοντας χαρακτήρισε  ιστορική ευθύνη αλλά και ιστορική ευκαιρία να φέρουμε ευρυζωνικότητα σε όλη την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v