Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπή της απόφασης ΡΑΕΚ για τη διασύνδεση ζητά ο ΑΔΜΗΕ

Στα χέρια της ΡΑΕΚ βρίσκεται από χθες το αίτημα αναθεώρησης του ΑΔΜΗΕ. Η ελληνική πλευρά ζητά να αλλάξει τη προ ημερών απόφασή της, που καθιστά μη βιώσιμη την διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου.

Ανατροπή της απόφασης ΡΑΕΚ για τη διασύνδεση ζητά ο ΑΔΜΗΕ

Στα χέρια της ΡΑΕΚ βρίσκεται από χθες το αίτημα αναθεώρησης του ΑΔΜΗΕ, με το οποίο της ζητά να αλλάξει τη προ ημερών απόφασή της, που καθιστά μη βιώσιμο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη κυπριακή πλευρά, ο Διαχειριστής κατέθεσε την αίτηση, μαζί με οικονομικά στοιχεία του business plan του έργου, τα οποία αποδεικνύουν τη δημιουργία αρνητικής παρούσας αξίας, άνω των 100 εκατ. ευρώ, εφόσον ο κύπριος ρυθμιστής επιμείνει στην επίμαχη απόφασή του.

Είναι αυτή με την οποία αρνείται στον ΑΔΜΗΕ να ανακτήσει μέρος του κόστους του έργου, μέσω αυξήσεων στα τέλη χρήσης συστήματος, έχοντας πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις, παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κομισιόν, αλλά και πιέσεις προς τη Λευκωσία από το Ισραήλ, το οποίο βλέπει τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα ένα κρίσιμο για την ενεργειακή του ασφάλεια, project.

Σύμφωνα με όσα λένε κυπριακές πηγές, που κρατούν αποστάσεις από τη μέχρι στάση της ΡΑΕΚ, μπορεί με την αρχική της απόφαση να ήθελε πράγματι να προστατεύσει τους καταναλωτές, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν από τη στιγμή που αποδεικνύεται με στοιχεία ότι το έργο είναι μη βιώσιμο. Εφόσον ο ρυθμιστής θέλει όντως να προστατεύσει τους καταναλωτές, όπως λένε οι ίδιες πηγές, έχει πλέον τη δυνατότητα, από τεχνοκρατικής άποψης, να αλλάξει την απόφαση του και να ανάψει πράσινο φως για το έργο, το οποίο με τη λειτουργία του, θα μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο παραμένει εντελώς ρευστό, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντείνονται και η επόμενη εβδομάδα είναι απολύτως κρίσιμη, με δύο σημαντικές συναντήσεις. Τη Τρίτη 9 Ιουλίου, η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν έχει ζητήσει τηλεδιάσκεψη με τη κυπριακή πλευρά, όπου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν η ελληνική κυβέρνηση, ο ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕΕΥ, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί και ο κατασκευαστής του καλωδίου, η γαλλική Nexans, για να ενημερώσει ως προς τη βιωσιμότητα του έργου υπό τις παρούσες συνθήκες.

Δύο μέρες μετά, τη Πέμπτη 11 Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ πρόκειται να παρουσιάσει στον κύπριο υπ. Ενέργειας, Γ. Παπαναστασίου τη πλήρη μελέτη κόστους - οφέλους (CBA) για το έργο. Και με βάση αυτή την μελέτη, αναμένεται η τελική απόφαση της Λευκωσίας, περί τα μέσα Αυγούστου, ως προς τη συμμετοχή ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέτοχος στο project, όπως δήλωσε χθες ο κ. Παπαναστασίου.

Μιλώντας σε τηλεοπτικά μέσα, ανέφερε ότι μόνο ο ΑΔΜΗΕ μπορεί με στοιχεία να πείσει τη ΡΑΕΚ να αλλάξει γνώμη, ενώ επανέλαβε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση είναι κάτι που χρειάζεται η Κύπρος, καθώς της εξασφαλίζει αυτάρκεια, και χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v