Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Η Ελλάδα πήρε τα σωστά μέτρα στην οικονομική κρίση

«Ως αποτέλεσμα της μεγάλης προσαρμογής πήραμε και μια πολύ μεγάλη ανταμοιβή. Ήταν η ρύθμιση του χρέους μας για πολλά χρόνια», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Το σχόλιο για Βαρουφάκη.

Στουρνάρας: Η Ελλάδα πήρε τα σωστά μέτρα στην οικονομική κρίση

Εννέα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2015 σαν σήμερα, ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2014, οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, πρώην υπουργός, μίλησε στον Χρήστο Μιχαηλίδη, φιλοξενούμενος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, για την περίοδο της κρίσης, το δημοψήφισμα αλλά και για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και τις μελλοντικές εκτιμήσεις του.

Το δημοψήφισμα του 2015, «ευτυχώς πέρασε χωρίς συνέπειες δραστικές» για τη χώρα, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο. «Άφησε βεβαίως αποτύπωμα, αλλά όχι μόνιμα θα έλεγα. Η Ελλάδα ευτυχώς παρέμεινε στο ευρώ και ορθώς παρέμεινε, παρά τις τότε δυσμενείς προβλέψεις, ότι θα φεύγαμε, από πολλούς. Μείναμε και τώρα πηγαίνουμε πολύ καλά» τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ.

Ήταν μια δύσκολη περίοδος, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας για τα χρόνια των μνημονίων. «Βέβαια ήμουν αρκετά έμπειρος γιατί είχα περάσει από πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων παλιά, είχα περάσει από διοίκηση τράπεζας, άρα είχα πολύ μεγάλη εμπειρία. Είχα δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα, ήμουν γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, άρα ήμουν αρκετά, εκπαιδευμένος και δοκιμασμένος και όχι μόνο ακαδημαϊκά, γιατί δεν αρκεί να είσαι καλός ακαδημαϊκός. Δυστυχώς πολλοί νομίζουν ότι ένας καλός καθηγητής, παίρνοντας τον και βάζοντας τον σε μια τέτοια θέση, όχι. Χρειάζεται πολύ μεγάλη εμπειρία. Χρειάζεται, ειδικά σε περιόδους κρίσης, αυτός ο οποίος θα αναλάβει αυτή θέση να είναι δοκιμασμένος. Εγώ βρήκα ένα καλό επιτελείο. Πολλά από τα στελέχη που είχα τότε είναι και στη σημερινή κυβέρνηση. Ο Άκης Σκέρτσος, ο Πάνος Τσακλόγλου, η κυρία Παπακωνσταντίνου είναι υποδιοικήτρια σήμερα. (…) Υπήρχε ένα επιτελείο πολύ δυνατό που μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε με την τρόικα τότε. Δεν ήταν οι απόψεις της τρόικα όλες σωστές» επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς για τον κ. Βαρουφάκη, ανέφερε πως τον ήξερε, πριν μπει στην πολιτική σκηνή, ως συνάδελφοι στο πανεπιστήμιο. Απαντώντας στο ερώτημα τι πήγε λάθος όταν ανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε «παντελή έλλειψη ρεαλισμού και έλλειψη γνώσεων για το θεσμικό κομμάτι της Ευρώπης».

«Επίσης δεν φαίνεται να κατανοούσαν τις αιτίες της κρίσης, γιατί φτάσαμε στην κρίση, αλλά τι μέτρα χρειάζεται για να την ξεπεράσουμε την κρίση.

Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ξήλωσαν, ξηλώθηκαν τότε μέτρα και αποφάσεις που είχαμε λάβει εμείς ως προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία είχαν επαναφέρει την οικονομία σε μια κανονικότητα, στα οποία επανήλθαν μετά από έξι μήνες όμως και μάλιστα πολύ ισχυρότερα, διότι χάθηκαν έξι μήνες και οι έξι μήνες αυτοί δημιούργησαν πολύ μεγάλη ζημιά στην οικονομία. Αυτά είναι τα λάθη.

Δηλαδή, η αξιοπιστία κερδίζεται πολύ δύσκολα. Χάνεται όμως σε ένα εικοσιτετράωρο» συμπλήρωσε.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», σημείωσε, ωστόσο ο κ. Στουρνάρας. 

«Ως αποτέλεσμα της κρίσης τότε και των μνημονίων η Ελλάδα πήρε τα σωστά μέτρα, σκληρά, δε λέω, αλλά ξέρετε, η επιστήμη δεν έχει βρει άλλο τρόπο να μειώνει τεράστια ελλείμματα που εμείς δημιουργήσαμε δυστυχώς. Έλλειμμα στον προϋπολογισμό, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Όντως πάρθηκαν σκληρά μέτρα, αυξήθηκαν φόροι, μειώθηκαν συντάξεις, μισθοί, δημόσιες δαπάνες, επενδύσεις δυστυχώς. Όμως πετύχαμε τελικά. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσαρμογή που έχει ποτέ κάνει χώρα του ΟΟΣΑ. Όμως, ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης προσαρμογής πήραμε και μια πολύ μεγάλη ανταμοιβή. Ήταν η ρύθμιση του χρέους μας για πολλά χρόνια. Δηλαδή πήραμε πάνω από 150% του ΑΕΠ, δηλαδή γύρω στα 290 δισεκατομμύρια δάνεια, χαμηλότοκα και με πολύ μεγάλη διάρκεια και άρα αυτή τη στιγμή είμαστε εξασφαλισμένοι από πλευράς αναχρηματοδότησης χρέους για πολλά χρόνια, εφόσον βέβαια ακολουθούμε τη σωστή δημοσιονομική πολιτική σαν και αυτή που ακολουθούμε σήμερα. Άρα λοιπόν, ναι μεν σφάλαμε, κάναμε λάθη στην οικονομική πολιτική, διορθώθηκαν όμως μπορώ να πω και από τα τρία κόμματα που συμμετείχαν με τον άλφα ή βήτα τρόπο, δηλαδή από τη Νέα Δημοκρατία, από το ΠΑΣΟΚ, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τα αρχικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη περίοδο του 2015, που οδήγησε στην ανατροπή και στο τρίτο μνημόνιο, τελικά έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει και ως αποτέλεσμα η Ελλάδα πήρε μια πολύ μεγάλη ανταμοιβή, μια πολύ μεγάλη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, η οποία έφερε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών. Πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Ναι μεν έχουμε ακόμα υψηλό δημόσιο χρέος ως απότοκο της περιόδου εκείνης, αλλά ένα χρέος ρυθμισμένο που εξυπηρετείται κανονικά και επομένως επαφίεται σε εμάς πια να συνεχίσουμε μια ορθολογική δημοσιονομική πολιτική και οικονομική πολιτική γενικότερα, σαν κι αυτή που ακολουθούμε σήμερα και να έχουμε ένα μέλλον ευοίωνο» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Πηγή: ΕΡΤ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v