Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Εξορθολογισμός στα επιδόματα χωρίς αλλαγή προϋπολογισμού

«Το 2025 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών. «Ασκείται συνετής δημοσιονομική πολιτική».

Χατζηδάκης: Εξορθολογισμός στα επιδόματα χωρίς αλλαγή προϋπολογισμού

«Τα τελευταία 5 χρόνια, η Ελλάδα, χωρίς να γίνει παράδεισος, έκανε σημαντικά βήματα μπροστά», δήλωσε από το βήμα του 28th Annual Economist Government Roundtable, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι περισσότεροι από 400.000 πολίτες που ήταν άνεργοι τώρα έχουν δουλειά. «Δεν είναι τυχαίο αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι «βασίστηκε στη δημοσιονομική σοβαρότητα και σε στάση φιλική προς την επιχειρηματικότητα».

Όπως είπε ο υπουργός, «πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις, για να κλείσουμε οριστικά τις πληγές της περασμένης δεκαετίας και να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της ΕΕ».

Ανέφερε την περαιτέρω βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την επιτάχυνση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής με την περαιτέρω μείωση των φόρων.

Δήλωσε ότι ασκείται συνετής δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί το φθινόπωρο στις Βρυξέλλες, και αποτελεσματική και δίκαιη κοινωνική πολιτική.

Στον προϋπολογισμό του 2025, πρόσθεσε, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ, έως το τέλος του 2024, θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, θα υπάρξει η νέα μορφή- σε συνεννόηση με την Κομισιόν- για το «Σπίτι μου», θα υπάρξει παρέμβαση στην πολιτική των επιδομάτων για τη σωστότερη κατανομή, καθώς και δράσεις για το δημογραφικό.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τις προτεραιότητες του ΥΠΕΘΟ, ανέφερε τις εξής:

  • Υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, ώστε στο τέλος να υπάρξει χώρος για περαιτέρω μείωση των φόρων.
  • Αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες και δημιουργία 5ου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.
  • Νομοθετική συνέχιση της ατζέντας για τη βελτίωση της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς.
  • Απλούστευση του πλαισίου για τις συγχωνεύσεις- εξαγορές των επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα.
  • Μεταρρύθμιση των κανόνων των δημόσιων επενδύσεων, με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια.
  • Ψήφιση έως το τέλος του Ιουλίου του νομοσχεδίου για το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, που λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Ως «ένα από τα θαύματα στην ευρωζώνη», χαρακτήρισε, από το ίδιο πάνελ, την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. Είπε ότι από το 2020 η αλλαγή στην ελληνική οικονομία είναι χαρακτηριστική, από την ενισχυμένη εποπτεία στην ανάπτυξη σε πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα, σωστά επίπεδα δανεισμού, μείωση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο και διατήρηση των επενδύσεων.

Παράλληλα, ο κ. Ντόναχιου δήλωσε ότι για την Ευρώπη η βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Αποφύγαμε, πρόσθεσε, την ύφεση και υπήρξε επιτυχία ως προς τη μείωση του πληθωρισμού, παρότι το κόστος ζωής αποτελεί πρόκληση, π.χ. σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

Έθεσε, επίσης, ως προτεραιότητες για την ΕΕ την εξέλιξη των κεφαλαιαγορών που αποτελούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μετά την πανδημία.

Στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε η Ελλάδα έχει για 4η χρονιά υπεραποδόσεις σε σχέση με την ευρωζώνη, ότι η ανάπτυξη αγγίζει πιο ευρεία βάση, ότι το 2024 ήταν έτος ρεκόρ για τις 'Αμεσες Ξένες Επενδύσεις που ανήλθαν στο 3,5% του ΑΕΠ και πως έχει κλείσει κατά 50% το χάσμα με την ΕΕ στην έρευνα και ανάπτυξη.

Για τον τραπεζικό τομέα, είπε ότι οι τράπεζες έχουν ισχυρή ρευστότητα και ισχυρά ίδια κεφάλαια, ενώ ο μετασχηματισμός τους μετά την κρίση αποτελεί «οδηγό». Π.χ. ήταν στην προμετωπίδα των συναλλαγών χωρίς μετρητά, έκαναν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ΙΤ, αναβαθμίστηκε το ανθρώπινο κεφάλαιο και αποτελούν πηγή νέων προσλήψεων. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι ο τραπεζικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαρθρωτικές αλλαγές και πως οι τράπεζες θα είναι οι ηγέτες της επόμενης εποχής.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Εξορθολογισμό στην πολιτική των επιδομάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός, με στόχο να κατευθυνθούν τα επιδόματα σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης ανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει και μια παρέμβαση για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Μιλώντας στο πάνελ με θέμα «The Greek economy: picking up speed» στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο υπουργός τόνισε ότι πυλώνες της εθνικής προσπάθειας είναι η συνετή δημοσιονομική πολιτική, η συνέχιση των φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και η άσκηση αποτελεσματικής και δίκαιης κοινωνικής πολιτικής, στην οποία εντάσσεται ο εξορθολογισμός της πολιτικής των επιδομάτων.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε την πρόοδο στην ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, καθώς και την πολύ σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 400.000 τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλα αυτά δε, σημείωσε ότι τα έχει αναγνωρίσει ο ίδιος ο Economist δίνοντας το βραβείο της χρονιάς το 2023 στην Ελλάδα.

Ο υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το επόμενο δωδεκάμηνο επισημαίνοντας τρία σημεία:

  1. Την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης και των 11 διαφορετικών δράσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που εκτιμάται ότι έως το 2027 θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ ετησίως και θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση των φόρων.
  2. Την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες και τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. «Εργαζόμαστε τώρα για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Αττικής. Παράλληλα θα προχωρήσουμε μέσα στο 2024 στη διευθέτηση της εκκρεμότητας σε σχέση με την Εθνική Τράπεζα και το μερίδιο του ελληνικού Δημοσίου σε αυτήν», ανέφερε.
  3. Την υλοποίηση των νομοθετικών παρεμβάσεων που έχουν αναγγελθεί και περιλαμβάνουν:

Την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με βελτίωση της εποπτείας και με πρωτοβουλίες που θα κάνουν το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό.

Την απλοποίηση του πλαισίου και την παροχή κινήτρων για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία.

Τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες επενδύσεις, ώστε το πλαίσιο να γίνει πιο σύγχρονο, καθώς και τον μετασχηματισμό του Υπερταμείου και των θυγατρικών του. «Σήμερα πολλοί θεωρούν το Υπερταμείο ως ταμείο των δανειστών. Θα γίνει ένα ταμείο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, με την ίδρυση του νέου Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Σημείωσε επίσης την μεταρρύθμιση που θα προωθηθεί κατά το πρότυπο της ΔΕΗ έτσι ώστε οι θυγατρικές του Υπερταμείου να γίνουν πιο σύγχρονες και πιο φιλικές προς τους πολίτες. Η σχετική νομοθεσία θα ψηφιστεί τον Ιούλιο.

«Η Ευρώπη, πρόσθεσε, μέσα στους ταραχώδεις καιρούς που ζούμε, πρέπει να δει πώς θα ενισχύσει την στρατηγική της αυτονομία και την ανταγωνιστικότητά της. Και ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την ανθεκτικότητά της απέναντι στις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες προχωρώντας μπροστά με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης».

Ο υπουργός επεσήμανε τέλος την ανάγκη άμεσης προώθησης της Ένωσης των κεφαλαιαγορών, ώστε τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα στην ΕΕ και ωφελούν σήμερα τρίτες χώρες, να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v