Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρησμοί από Moody's για Ελλάδα και επενδυτική βαθμίδα

Ο Κόλιν Έλις, στέλεχος του οίκου αξιολόγησης, χρησιμοποιώντας προσεκτικές εκφράσεις, ανέφερε ότι «στις 13 Σεπτεμβρίου», οπότε είναι προγραμματισμένη αξιολόγηση, «τα πράγματα θα είναι καλύτερα». Η πρόοδος και τα αγκάθια...

Χρησμοί από Moodys για Ελλάδα και επενδυτική βαθμίδα

Παράθυρο με αστερίσκους για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Moody's άνοιξε ο Κόλιν Έλις, στέλεχος της Moody's Investors Service, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Εconomist.

Χρησιμοποιώντας προσεκτικές εκφράσεις και αποφεύγοντας να προαναγγείλει ή να δεσμευτεί για το τι θα πράξει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο οποίος σημειωτέον είναι ο μοναδικός που διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε μη επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ότι «στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση, τα πράγματα θα είναι καλύτερα».

Το στέλεχος της Moody's στάθηκε στους δείκτες και έκανε λόγο για υψηλό επίπεδο πλούτου στην Ελλάδα, ωστόσο πρόσθεσε πως μολονότι έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν αρκετές ακόμα που παρουσιάζουν υστέρηση, όπως π.χ. η απόδοση δικαιοσύνης, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι η διάθεση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα υπάρχει...

Επιπλέον υπογράμμισε πως δεν αντιμετωπίζει πιστοληπτικό κίνδυνο η χώρα, ωστόσο για να ανέβει στην κλίμακα αξιολόγησης και να πάρει τη βαθμίδα baa1 θέλει ακόμα δρόμο.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, επισήμανε ότι στις δύο τελευταίες δημοπρασίες 10ετών και 30ετών ομολόγων, η επενδυτική κοινότητα αντέδρασε σαν να έχουμε ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's. Γεγονός που αποτυπώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης κατά 50%. «Οι επενδυτές ψήφισαν ότι θα λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι η Ελλάδα να επανέλθει στη βαθμίδα πιστοληπτικής κατάταξης Α+ που είχε πριν από την κρίση και το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων (έναντι των γερμανικών) να υποχωρήσει στα επίπεδα των πορτογαλικών.

Από την πλευρά του, ο Declan Costello, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG ECFIN, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας παραδέχθηκε ότι έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Προσέθεσε δε ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως το ιδιαίτερα χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, η μικρή συμμετοχή -ιδιαίτερα των γυναικών- στην αγορά εργασίας, καθώς και το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο οδηγεί μαθηματικώς στη συρρίκνωση του πληθυσμού.

Ο Martin Bijsterbosch, επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί συγχαρητήρια για τα επιτεύγματά της. Προσέθεσε ωστόσο ότι η διασφάλιση μεσοπρόθεσμα ενός ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί πρόκληση. Επίσης υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων καθώς μπορεί να τα έχουν ξεφορτωθεί οι τράπεζες, παραμένουν ωστόσο εντός του συστήματος καθώς τα διακρατούν οι servicers.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v