Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κυβερνητικό σχέδιο για 500.000 περισσότερους εργαζόμενους

Μέτρα για γυναίκες, νέους, ηλικιωμένους και ΑμεΑ θα λάβει η κυβέρνηση. Τι αποκάλυψε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ. Πιέσεις και για ενεργοποίηση των εργοδοτών.

Το κυβερνητικό σχέδιο για 500.000 περισσότερους εργαζόμενους

Στην αύξηση της συμμετοχής στην απασχόληση των γυναικών, των νέων, των ηλικιωμένων αλλά και των ατόμων με αναπηρία στοχεύει η κυβέρνηση.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ήταν χθες καλεσμένος, μεταξύ άλλων οικονομολόγων και πολιτικών, σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση. Κι αφού παραδέχθηκε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνονται επενδύσεις, αλλά να μην υλοποιούνται γιατί δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό, αποκάλυψε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών, των νέων και των ατόμων με αναπηρία, την ενεργό γήρανση, καθώς και την αντιστροφή του κύματος μετανάστευσης νέων που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Πατέλης βέβαια, ξεκαθάρισε πως μπορεί με τα μέτρα αυτά να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της αγοράς εργασίας, όμως θα πρέπει και οι εργοδότες να βελτιώσουν τους μισθούς που προσφέρουν αλλά και τις συνθήκες εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δημιουργηθεί 430.000 νέες θέσεις εργασίας και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε 500.000 άνεργους και 70.000 κενές θέσεις εργασίας. έχουμε μόλις 520.000 ανέργους

“Για να διατηρήσει η χώρα μας υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να διευρύνουμε την προσφορά εργατικού δυναμικού” τόνισε και περιέγραψε πέντε τομείς στους οποίους αναμένονται αντίστοιχες δράσεις το επόμενο διάστημα:

Γυναίκες - ηλικιωμένοι

Η χώρα μας έχει την τρίτη χαμηλότερη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται μόνο στην γονεϊκότητα, διατρέχει όλο το ηλικιακό φάσμα της συγκεκριμένης ομάδας του εργατικού δυναμικού.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, εκτός από τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της γονεϊκότητα - μητρότητας, αλλά και μέτρων όπως προώθηση μεγαλύτερης ευεληξίας στους γονείς, ως προς τα ωράρια εργασίας και την τηλεργασία, από πλευράς της κυβέρνησης, θα πρέπει και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τις γυναίκες. Ανέφερε, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την σχεδόν μηδενική συμμετοχή των μεγάλων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών.

Η γυναικεία απασχόληση θα μπορούσε σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού να συνδυαστεί και με μέτρα στήριξης των ηλικιωμένων, στο πλαίσιο προγραμμάτων στρατηγικής ενεργούς γήρανσης.

Νέοι και brain drain

Η Ελλάδα έχει το 4ο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής νέων 15-29 ετών στο εργατικό δυναμικό (41,2% έναντι 56% στην ΕΕ). Ένα μεγάλο ποσοστό μάλιστα, ανοίκει στην κατηγορία των λεγόμενων ΝΕΕΤs (των νέων που ούτε σπουδάζουν, ούτε εργάζονται, ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης).

Οι νέοι αυτοί, θα μπορούσαν σύμφωνα με τον κ . Πατέλη να συνδυάσουν για παράδειγμα, την εποχική εργασία με τις σπουδές, ή την συνεχιζόμενη κατάρτιση. Μια ακόμη πηγή αύξησης του εργατικού δυναμικού είναι η επιστροφή μέρους τουλάχιστον από τους περίπου 500.000 νέους που έφυγαν από τη χώρα (brain drain) την περίοδο 2010-2021.

Συνταξιούχοι- ΑμεΑ

Στην Ελλάδα, 1,2 εκατ. συνταξιούχοι είναι ηλικίας κάτω των 72 ετών. Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την απονομή της πλήρους σύνταξης στους συνταξιούχους που εργάζονται, ήδη, πάνω από 100.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει ότι απασχολούνται. Ο αριθμός αυτός αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, έως το τέλος του έτους.

Σε ότι αφορά τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), σύμφωνα με τον κ. Πατέλη απαιτούνται αλλαγές όχι μόνο σε ζητήματα παροχής κινήτρων, αλλά και αντίληψης προκειμένου να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας, χιλιάδες άτομα που μπορούν να δουλέψουν.

Οι αντιδράσεις

Για συστηματική προσπάθεια δημιουργίας μιας επίπλαστης εικόνας κατηγόρησε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη πρόνοιας και κοινωνικής συνοχής, Κατερίνα Νοτοπουλου προσθέτοντας ότι παρά τις νουθεσίες προς τους εργοδότες, το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίζεται λειτουργεί ως οδοστρωτήρας για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ Φίλιππος Σαχινίδης, τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης σε συνδυασμό με την ποιότητα στην εργασία, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για το αν η χώρα έχει οικονομικές αντοχές σε περίπτωση νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Σοβαρή υστέρηση σε μισθούς παραγωγικότητα και κενά στο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας εντόπισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Στην ύπαρξη ανθρώπων και αναγκών πίσω από κάθε νούμερο που περιλαμβάνουν οι οικονομικές μελέτες των Ινστιτούτων, αναφέρθηκε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, ενώ ο Πρόεδρος της ΓΣΣΕ Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα θα συνεχίσουν την προσπάθεια πλήρους αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v