Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς να εντάξουν πρόσφυγες και μετανάστες οι επιχειρήσεις

«Να διερευνήσουμε τη σύνδεση της απασχόλησης με την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη, να ενημερωθούμε για τον τρόπο και τα εργαλεία που παρέχει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες», είπε η Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, πρόεδρος του UNGCNG.

Πώς να εντάξουν πρόσφυγες και μετανάστες οι επιχειρήσεις

Σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το UN Global Compact Network Greece (UNGCNG) ένωσαν τις δυνάμεις τους αναπτύσσοντας ουσιαστικούς διαλόγους σχετικά με τους τρόπους που οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την κουλτούρα συμπερίληψης στους χώρους εργασίας και να προωθήσουν την ένταξη των προσφύγων μέσω πρωτοβουλιών απασχολησιμότητας, προς όφελος όλων.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας και του UNGCNG, στόχος της εκδήλωσης ήταν να διερευνηθεί πώς οι πρακτικές ποικιλομορφίας και συμπερίληψης των επιχειρήσεων διασταυρώνονται με την οικονομική και κοινωνική ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα και μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζονται με τη συμβολή τους στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών -απηχώντας το κεντρικό μήνυμα «να μη μείνει κανείς πίσω».

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή της, η Σόφη Δασκαλάκη-Mυτιληναίου, Πρόεδρος ΔΣ του UNGCNG, επισήμανε ότι «Οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν σήμερα είναι μια ευκαιρία να διερευνήσουμε τη σύνδεση της απασχόλησης των προσφύγων με την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη, να ενημερωθούμε για τον τρόπο και τα εργαλεία που παρέχει η Ύπατη Αρμοστεία προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις, να ακούσουμε από ανθρώπους της προσφυγικής κοινότητας την εργασιακή τους εμπειρία στη χώρα μας και να εμπνευστούμε από καλές πρακτικές που υλοποιούν τα μέλη μας».

Η Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δήλωσε ότι «Η εργασία δεν αποτελεί μόνο την επιτομή της ένταξης, αλλά και το όχημα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Γι' αυτό και βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεργασίας μας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Προσφυγές.».

Η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, ευχαρίστησε τόσο το Υπουργείο όσο και το UNGCNG για την εποικοδομητική συνεργασία και σημείωσε:

«Η επένδυση στην ένταξη είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουμε για την εξεύρεση λύσεων για τους πρόσφυγες. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι πρόσφυγες μπορούν να ευημερήσουν, προσθέτοντας αξία τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία».

Οι επιχειρήσεις, που παρακολούθησαν την εκδήλωση, συμμετείχαν σε roundtable discussions, εστιάζοντας στη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την απασχολησιμότητα των προσφύγων στην Ελλάδα και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών από δυο επιχειρήσεις-μέλη του UNGCNG, τον Όμιλο Sani/Ikos και τον Όμιλο Goody's-Everest, που απασχολούν πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, ο ξενοδοχειακός Όμιλος Sani/Ikos σε συνεργασία με το Kέντρο Adama, το οποίο λειτουργούν οι οργανώσεις Catholic Relief Services και Caritas Hellas, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, υλοποίησαν μία καινοτόμα εκπαιδευτική δράση για πρόσφυγες, προσφέροντας εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση και άμεση πιστοποίηση σπουδών στους τομείς της οροφοκομίας και της διαχείρισης κουζίνας, με προοπτική άμεσης προσφοράς εργασίας από τον Όμιλο Sani/Ikos.

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, συμμετείχαν 40 άτομα που είχαν την ευκαιρία εργασίας σε προτεραιότητα στα ξενοδοχεία του Ομίλου.

Για τον Όμιλο Goody’s- Everest, η ενσωμάτωση των προσφύγων στο δυναμικό του αποτελούσε διαχρονικά μια κοινή πρακτική που εντάσσεται σε μια σειρά πολιτικών -όπως η Πολιτική Ίσων Ευκαιριών, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης- οι οποίες πλαισιώνονται από εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσωπικό που στοχεύουν στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων και την προώθηση της ποικιλομορφίας. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν έναν ουσιαστικό αντίκτυπο κερδίζοντας το στοίχημα της δημιουργίας μιας συμπεριληπτικής κουλτούρας στον Όμιλο και της ενίσχυσης της αίσθησης του «ανήκειν» για όλους και όλες.

Δύο Αφγανοί πρόσφυγες, ο ένας εκ των οποίων εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας κινηματογραφιστής και ο άλλος ως διερμηνέας και προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία, μοιράστηκαν την προσωπική τους πορεία ένταξης, υπογραμμίζοντας τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες που συνάντησαν στην ελληνική αγορά εργασίας.

Η εκδήλωση όχι μόνο ευαισθητοποίησε αναφορικά με τη σημασία της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, αλλά ανέδειξε, επίσης, τα απτά οφέλη της οικονομικής ένταξης των προσφύγων για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, παρέχοντας τρόπους συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία για τη διασύνδεση επιχειρήσεων και ομάδας-στόχου και αναδεικνύοντας σημαντικές πρωτοβουλίες απασχολησιμότητας που ενισχύουν την ένταξη και την οικονομική ενδυνάμωση των προσφύγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v