Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Βέλγιο τρίτη δύναμη στις πωλήσεις... ελαιολάδου στη Βρετανία

Μια χώρα που δεν παράγει ελαιόλαδο είναι στις κορυφαίες σε πωλήσεις στη Βρετανία. Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στη συγκεκριμένη αγορά. Ποιες είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας. 

Το Βέλγιο τρίτη δύναμη στις πωλήσεις... ελαιολάδου στη Βρετανία

Παρά τη μεγάλη αύξηση των τιμών λόγω του πληθωρισμού και της κακής ελαιοκομικής περιόδου στη Μεσόγειο, οι Βρετανοί συνεχίζουν να αγοράζουν ελαιόλαδο αν και σε γενικές γραμμές η κατανάλωσή του είναι περιορισμένη. Η μέση εβδομαδιαία δαπάνη για το συγκεκριμένο προϊόν αντιπροσωπεύει μόλις το 10% των δαπανών για ζωικά και φυτικά έλαια και λίπη.

Ωστόσο αυτή η χαμηλή κατανάλωση δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των τιμών την τελευταία κυρίως διετία. Για παράδειγμα, οι εισαγόμενες ποσότητες εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου μειώθηκαν πέρυσι, μόνο κατά 2,7%, οδηγώντας σε συνολική αύξηση της αξίας των εισαγωγών κατά 31,4%, υποδεικνύοντας ανελαστική ζήτηση, αναφέρει σε σχετικό report του το Γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.

Αυξητική τάση που συνεχίσθηκε και τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ειδικά σε ότι αφορά τα ελληνικά «χρώματα». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας Εσόδων και Τελωνείων (HMRC), που αφορούν στο πρώτο τετράμηνο του 2024 (Ιανουάριος-Απρίλιος), οι εισαγωγές ελληνικού ελαιολάδου ανήλθαν σε αξία στις 6,8 εκατ. λίρες, έναντι 3,8 εκατ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (αύξηση κατά 76%), ενώ και οι εισαγόμενες ποσότητες κατέγραψαν αύξηση κατά 10%. Σχεδόν στο σύνολο τους φορούν σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (6,2 εκατ. λίρες), ενώ εντυπωσιακή αύξηση (155-340%) κατέγραψαν οι εισαγωγές παρθένου και άλλων ελαιόλαδων. 

Πέρυσι το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε από την Ελλάδα ελαιόλαδο αξίας 16 εκατ. λίρες έναντι 9,5 εκατ. λίρες το 2022 (αύξηση +70%), εκ των οποίων το 95% της αξίας αφορούσε σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. 

Μάλιστα, οι ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν διπλασίασαν την αξία τους (+85%), ανερχόμενες σε 15,3 εκατ. λίρες έναντι 8,3 εκ λίρες το 2022, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση και στον όγκο (+30%). 

Από τα στοιχεία του ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο προκύπτει επίσης ότι το Ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, μαζί με το Ισπανικό, ήταν τα μόνα που σημείωσαν άνοδο, όχι μόνο σε αξία αλλά και σε ποσόστητα. Βέβαια οι ποσότητες που εξάγει η Ελλάδα στο Η.Β. σε σχέση με αυτές που εξάγει η Ισπανία, -σ.σ. νούμερο ένα παίκτης- απέχουν σημαντικά. Η Ισπανία ελέγχει μερίδιο 55,7% σε όγκο και 51,2% σε αξία, η Ιταλία μερίδιο 24% σε όγκο και 28,7% σε αξία ενώ ακόμη και το Βέλγιο έχει μεγαλύτερη διείσδυση στη βρετανική αγορά. 

Όμως στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, που είναι προνομιακός χώρος της Ελλάδας, υπάρχει μια δυσάρεστη για τους εγχώριους ελαιοπαραγωγούς έκπληξη. Το Βέλγιο μια μη ελαιοπαραγωγός χώρα εμφανίζεται να κατέχει την 3η θέση και να ελέγχει μερίδιο 9,9% σε όγκο και 8,3% σε αξία, όταν το μερίδιο της Ελλάδας, που βρίσκεται στην 4η θέση, ήταν πέρυσι 6,3% σε όγκο και 6,9% σε αξία.

Κάτι που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την σχεδόν ανύπαρκτη στήριξη του εθνικού προϊόντος τόσο από τις εγχώριες βιομηχανίες, όσο και από τους εγχώριους θεσμικούς φορείς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v