«Αυτόματες» φορολογικές δηλώσεις: Τα έξι σημεία που κρύβουν... κινδύνους

Πατάει το «κουμπί» της αυτοματοποιημένης υποβολής η Εφορία. Οι παγίδες που αυξάνουν τον φόρο και χρειάζονται επανέλεγχο από τους φορολογούμενους. Ποιοι υποβάλλουν μόνοι τους τη δήλωση.

«Αυτόματες» φορολογικές δηλώσεις: Τα έξι σημεία που κρύβουν... κινδύνους

Έξι κρίσιμα στοιχεία της προσυμπληρωμένης φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να ελέγξουν, στο τελευταίο «τσεκάρισμα», όσοι από το 1,4 εκατομμύρια των φορολογουμένων (πρόκειται κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους) έχουν ενταχθεί στη διαδικασία της αυτοματοποιημένης υποβολής των δηλώσεων και μέχρι τώρα δεν έχουν υποβάλλει οι ίδιοι τη δήλωση.

Με την εκπνοή της 1ης Ιουλίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πατάει το «κουμπί» για την οριστική υποβολή των δηλώσεων και εκδίδει το τελικό εκκαθαριστικό με τον λογαριασμό, με βάση τα στοιχεία που έχει καταχωρίσει στο έντυπο Ε1.

Ημερομηνία οριστικοποίησης της δήλωσης από την ΑΑΔΕ είναι η Τρίτη 2 Ιουλίου, και από την ημέρα αυτή μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024, οι φορολογούμενοι που θεωρούν ότι τα προσυμπληρωμένα στοιχεία είναι ελλιπή ή ανακριβή, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Τα στοιχεία που επηρεάζουν αυξητικά τον «φορολογαριασμό» της Εφορίας και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά είναι:

* Βεβαιώσεις αποδοχών: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αποδοχών από τους εργοδότες ή τους ασφαλιστικούς φορείς είναι λανθασμένες, με αποτέλεσμα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από την ΑΑΔΕ να είναι προβληματικά και να πρέπει να απευθυνθείτε στην επιχείρηση ή στον φορέα καθώς οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι κλειδωμένοι και δεν επιδέχονται παρεμβάσεις.

* Οικογενειακή κατάσταση: Ελέγξτε τα στοιχεία των προστατευόμενων τέκνων που έχει αναγράψει η ΑΑΔΕ στη φορολογική δήλωση, καθώς αυξάνουν το αφορολόγητο όριο και δίνουν σημαντικές εκπτώσεις από το τελικό πόσο του φόρου εισοδήματος.

* Τεκμήρια: Απαιτείται προσοχή στα δεδομένα για αυτοκίνητα, ακίνητα, δαπάνες για αποπληρωμή δανείων, δίδακτρα και άλλα έξοδα τα οποία έχει αναγράψει η ΑΑΔΕ στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου και με βάση τα οποία προσδιορίζει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό, θα κληθείτε να πληρώσετε φόρο με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες.

Επίσης, σε περίπτωση που το εισόδημά σας είναι χαμηλότερο από τα τεκμήρια, έχετε τη δυνατότητα να γλιτώσετε την επιβάρυνση αν αναγράψετε στους αντίστοιχους κωδικούς ποσά που καλύπτουν τη διαφορά όπως ανάλωση κεφαλαίου από εισοδήματα παρελθόντων ετών, αποζημιώσεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές, δάνεια, κέρδη από τυχερά παιχνίδια κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τεκμαρτό εισόδημα αποτελεί κριτήριο για τη χορήγηση επιδομάτων, ενισχύσεων και κοινωνικών παροχών.

* Αποδείξεις: Το ύψος των συνολικών δαπανών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών έχει προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες. Ελέγξτε αν το ποσό αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματός σας καθώς αν είναι χαμηλότερο, επί της διαφοράς θα επιβληθεί έξτρα φόρος 22%. Ο κωδικός είναι ανοιχτός και μπορείτε αν έχετε έλλειμμα αποδείξεων να συμπληρώσετε το ποσό.

* Φιλοξενία: Φορολογούμενοι που φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια θα πρέπει να συμπληρώσουν την ένδειξη «Φιλοξενία» στον αντίστοιχο κωδικό του Ε1 για να αποφύγουν το τεκμήριο της κατοικίας.

* ΙΒΑΝ: Αν δικαιούστε επιστροφή φόρου και δεν έχετε οφειλές προς συμψηφισμό, για να λάβετε τα χρήματα, θα πρέπει να έχετε αναγράψει στη φορολογική δήλωση τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού (ΙΒΑΝ), αλλιώς δεν θα δείτε ποτέ το χρώμα του χρήματος. Προσοχή: το «μπλοκάρισμα» της υποβολής της δήλωσης για όσους δεν αναγράψουν το ΙΒΑΝ δεν ισχύει για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

Αλλαγές…

Για τη διαδικασία των αυτόματων δηλώσεων ενημερώθηκαν… ιδιαιτέρως από την ΑΑΔΕ 3.637 φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν σταλεί νεότερα στοιχεία από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση. Οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή και να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον 8.000 φορολογούμενοι που με βάση μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς, δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση, πρέπει να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση οι ίδιοι μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Η ΑΑΔΕ έχει ενημερώσει σχετικά με μηνύματα που έχει απευθύνει τις προηγούμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά φέτος, η ΑΑΔΕ εφαρμόζει το μέτρο των «αυτόματων» φορολογικών δηλώσεων, με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών. Εδώ και αρκετό καιρό, έχουν στη διάθεσή τους ειδικό αρχείο (προεκκαθάριση) με το φορολογικό αποτέλεσμα (χρεωστικό ή πιστωτικό) που προκύπτει από τη δήλωσή τους, που είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει, και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μην υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, εφόσον θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί είναι ορθά και πλήρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v