«Τσέκαρε» τις αδήλωτες πισίνες η Εφορία, έρχονται πρόστιμα 10ετίας

«Σαρώθηκε» με χρήση και τεχνητής νοημοσύνης η χώρα προκειμένου να εντοπιστούν πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Διασταυρώνονται τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο για τα... περαιτέρω.

«Τσέκαρε» τις αδήλωτες πισίνες η Εφορία, έρχονται πρόστιμα 10ετίας

Τις πληροφορίες από το Κτηματολόγιο περιμένει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να προχωρήσει τις διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις, για να διαπιστώσει ποιοι φορολογούμενοι διαθέτουν πισίνα και δεν την έχουν δηλώσει στην Εφορία για να γλυτώσουν φόρους και τεκμήριο.

Η ΑΑΔΕ έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση της προετοιμασίας, η οποία αφορούσε τη «σάρωση» όλης της χώρας (αρχής γενομένης από την Αττική) για να εντοπίσει τις αδήλωτες πισίνες. Με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας αεροφωτογραφίες κι ένα ειδικό αλγόριθμο «σημάδεψε» στο δορυφορικό χάρτη τα μπλε σημεία της επικράτειας και στη συνέχεια «ξεχώρισε» τις πισίνες από τα γήπεδα του μπάσκετ ή του τένις.

Διαθέτοντας πλέον όλα τα δεδομένα, εισέρχεται στην επόμενη φάση -αυτή των διασταυρώσεων- με τη …βοήθεια και του Κτηματολογίου.

Όσοι φορολογούμενοι βρεθούν να διαθέτουν πισίνα στην κατοικία τους την οποία δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή την έχουν κατασκευάσει παράνομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και για 10 χρόνια πίσω.

Όπως εξήγησε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με την τεχνητή νοημοσύνη η φορολογική αρχή δημιούργησε ένα μοντέλο που εντοπίζει όλα τα μπλε που βλέπουμε στο χάρτη, «σαρώνει» τις περιοχές και ξεχωρίζει σε μεγάλο ποσοστό ακρίβειας την πισίνα από το γήπεδο του μπάσκετ.

Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί το 2023, 22.623 φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους, ενώ 345 φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να διαθέτουν εσωτερικές «δεξαμενές κολύμβησης» στις κατοικίες τους.

Μέσω των διασταυρώσεων των στοιχείων για τις πισίνες με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων θα εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που έχουν στη κατοχή τους πισίνες αλλά δεν τις εμφανίζουν στην εφορία για να γλιτώσουν το τεκμήριο διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ ή τις έχουν κατασκευάσει χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος αφού αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα θα επιβληθεί και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.

Σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.

Επίσης αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης που ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών.

Το τεκμήριο…

Ειδικότερα, το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

  • Σε 160 ευρώ το τ.μ. μέχρι και τα εξήντα 60 τ.μ. και:
  • Σε 320 ευρώ το τ. μ, για επιφάνεια άνω των 60 τ.μ.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη, αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση, ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα.

Στις περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης/απόκτησης κατοικίας μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται στους μήνες χρήσης. Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v