Θεοδωρικάκος: Τριπλασιάζονται τα ανώτατα πρόστιμα για αισχροκέρδεια

«Σήμερα το ανώτερο πρόστιμο πηγαίνει από τα 2 εκατ. ευρώ στα 6 εκατ. ευρώ. Κανένας δεν πρέπει να σκεφτεί ότι μπορεί να παραβιάσει τον νόμο», τόνισε ο υπουργός. Το αίτημα σε Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Θεοδωρικάκος: Τριπλασιάζονται τα ανώτατα πρόστιμα για αισχροκέρδεια

Αυστηρό μήνυμα σεβασμού του νόμου, εφαρμογής των μέτρων και αποφυγής αθέμιτων πρακτικών και κερδοσκοπίας έστειλε μιλώντας στο MEGA και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε πως τριπλασιάζονται τα ανώτατα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων ελέγχου των τιμών και πως ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει προτεραιότητα στους ελέγχους των πολυεθνικών και στο κατά πόσο τιμολογούν ακριβότερα τα προϊόντα τους στη χώρα μας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο τρίπτυχο αποκλιμάκωσης των τιμών, που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Πρώτον, στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού. Ο ενημερωμένος καταναλωτής έχει πολύ μεγάλη δύναμη, σημείωσε και εστίασε στην πλατφόρμα e-katanalotis, όπου ο πολίτης μπορεί να δει τις τιμές και να τις συγκρίνει σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Πρέπει να ενισχύσουμε την καταναλωτική συνείδηση όλων μας, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Το δεύτερο σημείο αφορά την Πολιτεία, τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, με έμφαση στο ότι δεν μπορούν να πωλούν τα σούπερ μάρκετ με κέρδος μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν την 31η Δεκεμβρίου του 2021 και την απαγόρευση προσφορών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί. «Σήμερα το ανώτερο πρόστιμο πηγαίνει από τα 2 εκατ. ευρώ στα 6 εκατ. ευρώ. Κανένας δεν πρέπει να σκεφτεί ότι μπορεί να παραβιάσει τον νόμο», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Μίλησε ακόμη για ενίσχυση των ελέγχων με προσθήκη νέων στελεχών στη ΔΙΜΕΑ και συνολικότερα αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και στις περιφέρειες.

Το τρίπτυχο ολοκληρώνεται με τη συνεργασία όλων, πολιτείας, πολιτών, καταναλωτικών οργανώσεων, ανεξάρτητων αρχών, με την υγιή επιχειρηματικότητα. Έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών με παράγοντες της αγοράς που ξεκίνησε με την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι εταιρείες σούπερ μάρκετ θα ανταποκριθούν θετικά. «Πιστεύω ότι αυτό το καλοκαίρι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα αποκλιμακωθεί ουσιαστικά», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια με έναν νόμο και ένα άρθρο. Η αγορά δεν ρυθμίζεται με κουμπιά, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος συνολικά στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως «στηρίξαμε νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με 50 δισ. ευρώ για την πανδημία, η ανεργία μειώθηκε, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός ανέβηκε τρεις φορές και η χώρα προχωρά με σταθερό δείκτη ανάπτυξης άνω του 2%. Στόχος μας είναι στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ».

«Το υπουργείο Ανάπτυξης συμβάλλει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ασκεί πολιτικές για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των οικογενειών, δεν είναι το υπουργείο της ακρίβειας, πρόκειται για τεράστια αποστολή που σχετίζεται με το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε τη μέση ελληνική οικογένεια», ολοκλήρωσε το σκεπτικό του ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v