Eurobank: Πώς οι τιμές τροφίμων φρέναραν τον πληθωρισμό

Ποιες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών συνέβαλαν στην επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο και ποιες κινήθηκαν προς στην αντίθετη κατεύθυνση επιβαρύνοντας την πορεία του τιμάριθμου, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας.

Eurobank: Πώς οι τιμές τροφίμων φρέναραν τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός, μετρούμενος βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), μειώθηκε στο 2,4% τον Μαϊ-24 από 3,2% τον Απρ-24. Επιπρόσθετα, ήταν οριακά χαμηλότερος σε σύγκριση με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (2,6% τον Μαϊ-24 από 2,4% τον Απρ-24).

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank στο οικονομικό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», η ομάδα αγαθών και υπηρεσιών που είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μαϊ-24 ήταν αυτή τη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών -αφαίρεσε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Απρ-24,

Ακολούθησαν τα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια, η στέγαση, νερό, ηλεκτρικό αέριο και άλλα καύσιμα, η υγεία και τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Αντιθέτως, οι μεταφορές και η ένδυση και υπόδηση πρόσθεσαν εν συνόλω 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό του Μαϊ-24 σε σύγκριση με τον Απρ-24.

* Δείτε όλη την ανάλυση πίνακες και γραφήματα στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v