ESM: Παραμένουν οι προκλήσεις για το ελληνικό χρέος 

Τα καλά του 2023, με κορωνίδα την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, τις θετικές προοπτικές του 2024, αλλά και τις μεσομακροπρόθεσμες δυσκολίες για την ελληνική οικονομία καταγράφει ο ESM. Αγκάθια για τις τράπεζες, συστάσεις για δημοσιονομική σύνεση και συνέχιση μεταρρυθμίσεων.

ESM: Παραμένουν οι προκλήσεις για το ελληνικό χρέος

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις κατέγραψε το 2023 η Ελλάδα, με την ανεργία να μειώνεται και το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται περαιτέρω, αναφέρει στην έκθεσή του ο ESM.

Παρά τη μείωση το 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 6,3% του ΑΕΠ, παραμένοντας σημαντικά πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του. Η Ελλάδα, αναφέρεται, κατέκτησε ένα ορόσημο όταν όλοι οι μεγάλοι οίκοι πλην ενός αποκατέστησαν τα κρατικά της ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα κατά τη διάρκεια του έτους, αφήνοντας ουσιαστικά πίσω μια μακρά και βαριά κληρονομιά από την κρίση του δημόσιου χρέους.

Οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας για το 2024 περιλαμβάνουν ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 2,3%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, ωστόσο παραμένοντας υψηλός, στο 2,7%. Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στον ESM/EFSF τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το απόθεμα μετρητών της προβλέπεται να παραμείνει μεγάλο, προσθέτει η ανάλυση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που υποδεικνύει χαμηλό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για αναταραχή στην αγορά.

Ωστόσο, σε μεγαλύτερο ορίζοντα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της. Αυτό προκύπτει από τα μεγάλα δημόσια και εξωτερικά χρέη, τα μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας και τις ευπάθειες του τραπεζικού τομέα. Οι τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και χαμηλότερη κερδοφορία. Για να μετριάσει αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύνεση και τις μεταρρυθμίσεις, με επίκεντρο το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, προσθέτει ο ESM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v