Τι αλλάζει στη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών

Τροπολογία για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών σε θέματα απιστίας κατέθεσε η κυβέρνηση. Καλύπτει και το ΤΧΣ. Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΤτΕ. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Τι αλλάζει στη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών

Την χρυσή τομή στο ζήτημα της προστασίας των τραπεζικών στελεχών σε υποθέσεις δανείων βρήκε η κυβέρνηση, η οποία κατέθεσε εχθές το βράδυ βελτιωτική τροπολογία στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του λιμανιού της Καβάλας, το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα.

Με βάση την τροπολογία στον έλεγχο για πιθανή απιστία στην περίπτωση που κρίνει κάτι τέτοιο η εισαγγελική αρχή θα ζητείται η γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος ως το πλέον αρμόδιο εποπτικό όργανο.

Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για την αξιόποινη πράξη που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α' 95), αν η απιστία στρέφεται κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος και αφορά σε αναδιάρθρωση ή διαγραφή δανείων, οφειλών ή χρεών, ή στρέφεται κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο (2) επιθεωρητών αυτής, οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, συντάσσουν έκθεση, με την οποία διαπιστώνεται παράβαση ή μη του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές του κάθε φορέα και η ύπαρξη βέβαιης και οριστικής ζημίας που συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση και έχει προκληθεί στην περιουσία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτή αξιολογείται κατά τον σκοπό του ιδρυτικού του νόμου, καθώς και το ύφος αυτής.

Νίκος Παππάς: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία που αφορά τη ΛΑΡΚΟ και τη «μεταμεσονύχτια κυβερνητική τροπολογία», η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αξιόποινη πράξη σε τραπεζικές υποθέσεις, η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή θα ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδας την πρόταση δύο επιθεωρητών αυτής, αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως τόνισε ο Νίκος Παππάς, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Επίσης, μέσω αυτής της μεταμεσονύχτιας τοπολογίας, δίνετε παράταση για τα πόθεν έσχες. Αποδεικνύεται, έτσι, πόσο υποκριτική ήταν η στάση της Ν.Δ. πριν από τις εκλογές. Εμείς θα επαναφέρουμε την τροπολογία για το πόθεν έσχες με την πρόσθετη πρόνοια να κατατίθενται και οι ρυθμίσεις δανείων για τους υπόχρεους. Έχει μία φωτογραφική υφή η διάταξη που έχετε φέρει και αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εισάγει μεταμεσονύχτια τροπολογία και ενώ είναι γνωστό ότι ο οικονομικός εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα, αν δεν έχει τις ειδικές γνώσεις, να απευθυνθεί στην ΤτΕ και να προχωρήσει την διαδικασία, για να δέσει τα χέρια των εισαγγελέων και να δεσμεύσει την κρίση τους. Ο κ. Κατρίνης, θύμισε ότι υπήρχε η διαδικασία του αυτεπάγγελτου, επί ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε διάταξη με την οποία έπρεπε να γίνει έγκληση από τα ΔΣ των Τραπεζών, ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ για να πει ότι θα καθιερωθεί και πάλι αυτεπάγγελτο και τώρα δένει τα χέρια των εισαγγελέων.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε σχέση με την διερεύνηση τραπεζικών υποθέσεων, είπε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, όταν στρέφεται κατά πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η τροπολογία προβλέπει ότι στο διαδικαστικό στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ζητείται πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς της ΤτΕ και με αυτή διαπιστώνεται αν τηρήθηκαν ή αν δεν τηρήθηκαν οι κανόνες της ΤτΕ, διαπιστώνεται αν υπάρχει ζημία, το ακριβές ύψος αυτής και αν συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «η πραγματική αξία αυτής της διάταξης είναι ότι σε ένα περίπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο αξιοποιούνται οι γνώσεις ειδικών. Επιτρέπει να διαπιστωθεί, με αμερόληπτο τρόπο, αν συντρέχει η αντικειμενική υπόσταση της απιστίας.

Η άσκηση της ποινικής δίωξης δεν εξαρτάται από υποκειμενικές σταθμίσεις της εισαγγελικής αρχής». Ο Χρίστος Δήμας είπε ότι μέχρι σήμερα, για την απιστία κατά πιστωτικού ιδρύματος απαιτείτο έγκληση για να ασκηθεί ποινική δίωξη. «Αυτή η διάταξη καθιερώνει μια ειδική μορφή πραγματογνωμοσύνης, επί περίπλοκων ζητημάτων. Πρέπει όποιος χορηγεί το δάνειο ή κάνει αναδιάρθρωση ή πωλεί μετοχές του δημοσίου, όπως το ΤΧΣ, να έχει τη βεβαιότητα ότι αν τηρήσει τους κανόνες δεν θα έχει προβλήματα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι σε διαφορετική περίπτωση τόσο τα δάνεια ή οι αναδιαρθρώσεις ή η αποεπένδυση από τις τράπεζες θα πάγωναν την οικονομική δραστηριότητα», είπε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε ότι αντίστοιχη διάταξη είχε ψηφιστεί με το ν.4472/2017, όπου οριζόταν πάλι ειδική διαδικασία, προβλεπόταν και ειδική γνώμη του εκπροσώπου της ΤτΕ.

«Ας αφήσουμε συνεπώς την υποκρισία και να δούμε την ουσία και το όφελος προς την κοινωνία και την οικονομία», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v