Απώλειες εσόδων έως $4 δισ. στην Ελλάδα από κενά στον Συνεδριακό Τουρισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα μας χάνει περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και πάνω από 1.000 εταιρικά events, τα οποία θα μπορούσε να φιλοξενεί. Ποια είναι τα αιτήματα του κλάδου.

Απώλειες εσόδων έως $4 δισ. στην Ελλάδα από κενά στον Συνεδριακό Τουρισμό

Σε 4 δισ. δολάρια εκτιμώνται οι απώλειες που καταγράφει κάθε χρόνο η Ελλάδα από τη βιομηχανία των συνεδρίων και των εκδηλώσεων (MICE).

Παρά την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται για την Ελλάδα ως προορισμό διοργάνωσης συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), ετησίως η χώρα μας χάνει περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και πάνω από 1.000 εταιρικά events, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της έλλειψης μεγάλου συνεδριακού κέντρου.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, σε ετήσια βάση χάνονται περισσότεροι από 100.000 συνεδριακοί επισκέπτες και πάνω από 100.000 επισκέπτες εταιρικών εκδηλώσεων, αριθμοί που παραπέμπουν σε τεράστιες απώλειες σε επίπεδο τζίρου.

Συγκεκριμένα, με βάση τις εκτιμήσεις, χάνεται ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και αντίστοιχα ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να έχει η χώρα από εταιρικά events. Ως εκ τούτου, συνολικά για τον κλάδο οι απώλειες ως προς τον τζίρο διαμορφώνονται σε 4 δισ. δολάρια, δεδομένου ότι θα μπορούσαν δυνητικά τα έσοδα να φτάσουν τα 6,5 δισ. δολάρια από 2,5 δισ. δολάρια στα οποία ανέρχεται σήμερα η συμβολή της συγκεκριμένης βιομηχανίας στην εθνική οικονομία.

Ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου είναι το γεγονός ότι ο άμεσος τζίρος από ένα συνέδριο 3-4 ημερών στο οποίο συμμετέχουν 1.500 σύνεδροι διαμορφώνεται από 1,5 έως 10,5 εκατ. ευρώ, με την κατά κεφαλή δαπάνη να κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 7.000 ευρώ ανά άτομο. Αντίστοιχα, ο άμεσος τζίρος από ένα εταιρικό meeting 500 ατόμων, διάρκειας 3 ημερών, εκτιμάται σε 800 χιλιάδες με 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για ένα 3ήμερο incentive trip 100 ατόμων διαμορφώνεται μεταξύ 300 χιλιάδων και 1,5 εκατ. ευρώ. 

Η έλλειψη συνεδριακού χώρου

Μεγάλο «αγκάθι» για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί η έλλειψη μεγάλου συνεδριακού κέντρου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διεθνές συνέδριο με χωρητικότητα 6.000 ατόμων και άνω. «Είναι γεγονός ότι πλέον λόγω της έλλειψης των υποδομών αλλά και διαθεσιμότητας, η χώρα μας χάνει έσοδα από συνέδρια και events που αγγίζουν ετησίως τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ», τόνισε η πρόεδρος του HAPCO & DES, Σίσσυ Λυγνού.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η ίδια, ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπερταμείο προκειμένου να συμμετάσχει σε επόμενο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για την αξιοποίηση του ακινήτου του Tae Kwon Do στο Φάληρο.

«Έχουμε υποβάλει MICE Strategy στη γενική γραμματεία του υπουργείου Τουρισμού για να αναδείξουμε την αξία του κλάδου. Βασικό αίτημά μας είναι το συνεδριακό κέντρο. Η αξιοποίηση του Tae Kwon Do δεν προχώρησε. Στις δύο προηγούμενες διαδικασίες είχαμε συμμετάσχει ενεργά. Καταθέσαμε αναλυτική πρόταση, αλλά δεν προχώρησε. Προφανώς χρειάζεται επένδυση από ιδιωτικό και δημόσιο φορέα για ένα τόσο μεγάλο συνεδριακό. Το ακίνητο του Tae Kwon Do, όπως και άλλα ακίνητα, είναι ένας χώρος στον οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο. Προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτή η αξία που έχει να δώσει ο κλάδος, ο ανταγωνισμός μας ξεπερνά διαρκώς», προσέθεσε η Σ. Λυγνού.

Για κορεσμό των υφιστάμενων συνεδριακών εγκαταστάσεων και για έλλειψη διαθεσιμότητας που οδηγούν στην απώλεια δεκάδων συνεδρίων έκανε λόγο και η Τόνια Αλεξάνδρου, γενική γραμματέας του HAPCO & DES.

Σύμφωνα, δε, με μελέτη της Oxford Economics που παρουσίασε ο Γιώργος Κιαγιάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του HAPCO & DES, η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις, συγκεκριμένα την 47η, μεταξύ 50 εξεταζόμενων χωρών τόσο σε επίπεδο συμβολής του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας όσο και σε επίπεδο θέσεων απασχόλησης.

Πέρα από τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, τα αιτήματα του Συνδέσμου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιστροφή του ΦΠΑ έτσι ώστε να καταστεί ο συνεδριακός τουρισμός ανταγωνιστικός έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την ανάπτυξη εθνικού Convention Bureau, τη δημιουργία μητρώου συνεδρίων και τη ρύθμιση τιμών διαμονής στα ξενοδοχεία για εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Η κατάταξη

Τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα απώλεσε κάποιες θέσεις το 2023 σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφηκε στα αποτελέσματα της ICCA (International Congress and Convention Association), η Ελλάδα βρέθηκε για το 2023 στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από τη 13η το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023 από τη 10η το 2022.

Σε επίπεδο πόλεων, πάντως, η Αθήνα κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική της μεταξύ των σημαντικότερων συνεδριακών πόλεων, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει σημαντική άνοδο. Ειδικότερα, η Αθήνα κατέλαβε την 15η θέση για το 2023 παγκοσμίως από την 8η θέση το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη το 2023 από 8η το 2022. Τέλος, η Θεσσαλονίκη αναρριχήθηκε στην 42η θέση στον κόσμο το 2023 από 78η το 2022 και αντίστοιχα στην 26η στην Ευρώπη το 2023 από 51η το 2022.

Ως προς τα οφέλη, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον HAPCO & DES, ο κλάδος συμβάλλει στην άμβλυνση της εποχικότητας και στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου και εισοδήματος. Παράλληλα, συνεισφέρει 7 φορές περισσότερο στην εθνική οικονομία από τον μαζικό τουρισμό, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία, ενισχύει την ανάπτυξη και τις τοπικές κοινωνίες, ευνοεί περισσότερα από 50 επαγγέλματα και αποτελεί άξονα επιστημονικής εκπαίδευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v