Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βέτο Ιταλίας για τις αλλαγές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης

Προσπάθειες των ΥΠΟΙΚ της Ευρώπης να πειστεί η Ρώμη ώστε να «ανοίξουν» οι ροές κονδυλίων από τον ESM. Τι επιθυμεί η Ιταλία, ο ρόλος της ευρωκάλπης και η σημασία των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία.

Βέτο Ιταλίας για τις αλλαγές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζ. Μελόνι ίσως τελικά να είναι η πιο ωφελημένη πολιτικός από τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΕ.

Παρά τα όσα γράφονται ότι μπήκε στο περιθώριο όταν οι ηγέτες συζήτησαν τις αναλήψεις θέσεων στις Βρυξέλλες, πηγές από τη Ρώμη ανέφεραν στο euro2day.gr ότι κάθε άλλο παρά αδικημένη ή παραγκωνισμένη νιώθει η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Με τη στάση της, ενίσχυσε τη θέση της Ιταλίας και ετοιμάζεται τώρα να εισπράξει τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Πραγματικός της στόχος δεν ήταν να καθορίσει ποιος θα κάτσει σε ποια καρέκλα, καθώς αυτά ήταν σχεδόν προαποφασισμένα. Η Μελόνι ήθελε να μπει δυναμικά στη διαπραγματευτική σκηνή, ώστε να μπορέσει να αποσπάσει προνόμια και διευκολύνσεις κυρίως στην οικονομική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει ήδη ξεκινήσει. Θέλει, με άλλα λόγια, να γίνει μια «Νέα Γαλλία».

Χθες, η Κομισιόν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ανακοίνωσε ότι η Ιταλία, μαζί με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία, δεν πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις υπό τους νέους κανόνες του ΣΣΑ και γι’ αυτό η Κομισιόν ξεκινά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η μελέτη της Επιτροπής θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ηγετών Κρατών και Κυβερνήσεων την άλλη εβδομάδα και θα καθορίσουν τι θα γίνει. Εκεί είναι που γίνεται το μεγάλο παζάρι.

Τα 422 δισ. του ESM

Όπως έχουμε εξηγήσει, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν κονδύλια για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κανένα μέλος όμως δεν θέλει να επιβαρύνει κι άλλο τον προϋπολογισμό του.

Με πρόσχημα ότι τα 422 δισεκατομμύρια που έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης δεν χρειάζονται πλέον, γιατί η ΕΕ έχει ξεπεράσει την κρίση του 2010, οι ηγέτες της ευρωζώνης έδωσαν εντολή τόσο στον νέο επικεφαλής του ESM και πρώην υπουργό του Λουξεμβούργου Π. Γκραμένια όσο και στην Κομισιόν να καταρτήσουν δέσμη προτάσεων για το πώς μπορούν αυτά τα 422 δισεκατομμύρια να αναδιανεμηθούν για να καλύψουν τις νέες χρηματοδοτικές ανάγκες της ΕΕ.

Όλα αυτά υπό την ομπρέλα “Security and Defense”. Όμως κύριος στόχος, και υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ που βρίσκονται σε τροχιά εκλογών, παραμένει η χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Αυτό επιθυμεί και το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Βαθύ Κράτος». Αυτό επανέλαβε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να παραμείνει στο τιμόνι της Κομισιόν.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός όμως έχει προνοήσει και έχει ασκήσει βέτο στην αναδιάταξη της χρησιμότητας του ESM. Και για να το άρει, θέλει ανταλλάγματα.

Με το που ανακοινώθηκε η πρόθεση της Κομισιόν για έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος προς τη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τ. Τζορτζέτι ανακοίνωσε απ' την πλευρά του τη δέσμευσή του ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα είναι «υπεύθυνος», προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση των συγκυριών και βάσει αυτών θα γίνει η διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής. Αφήνοντας έτσι πολύ «χώρο» για διπλές και τριπλές ερμηνείες.

Υψηλά ιστάμενος παράγοντας από το Λουξεμβούργο ανέφερε στο euro2day.gr ότι «αν και το θέμα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, σίγουρα θα συζητηθεί στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ESM σήμερα και αύριο». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και η Ιταλία θα άρει το βέτο».

Με την αλλαγή σκυτάλης στην εξάμηνη προεδρία της ΕΕ από 1η Ιουλίου, πολλές χώρες ελπίζουν ότι οι μεγάλες εκκρεμότητες θα διευθετηθούν και θα τρέξουν υπό την βελγική προεδρία.

Τα βασικά θέματα

Παρά τις επίσημες ατζέντες, δύο είναι τα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τις Βρυξέλλες:

  1. Ποιος θα αναλάβει τις «καρέκλες».
  2. Πώς θα συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της Ουκρανίας υπό την ομπρέλα της νέας πρωτοβουλίας που λέγεται «Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια».

Κατά τ’ άλλα, η επίσημη ατζέντα ξεκινάει από σήμερα το πρωί με τις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ακολουθεί η συνάντηση του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις αρχικά σε σχέση με τις δημοσιονομικές πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη με εκπροσώπους του ΔΝΤ και μετά για τον διεθνή ρόλο του ευρώ εν μέσω μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων. Θα συζητήσουν επίσης τρόπους με τους οποίους η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να τοποθετηθεί για το άρθρο 4 και για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό θα δώσει δική του, ξεχωριστή συνέντευξη τύπου.

Αύριο, το Ecofin θα καταπιαστεί με το «φλέγον» θέμα και επισήμως και θα εξετάσει τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία του υπουργού Οικονομικών της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία επί της δέσμης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον «ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή», που αποβλέπει στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης με τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς και στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

Όσο για την Ελλάδα, το καμπανάκι από την Κομισιόν ήταν έτοιμο να χτυπήσει λόγω υψηλού χρέους και αργοπορίας στην επιστροφή στη δημοσιονομική προσαρμογή, όμως αυτό έχει αποφευχθεί γιατί η Αθήνα έστειλε εγκαίρως δέσμη προτάσεων, μέτρων και δεσμεύσεων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, που όμως ακόμα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v