Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χείρα φιλίας προς προμηθευτές τείνει η Κυβέρνηση

Αλλαγή στάσης έναντι προμηθευτών και βιομηχάνων. Τι συμβαίνει με το βρεφικό γάλα, με το καλάθι του Άδωνι και τα μέτρα Σκρέκα. Για επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης κάνουν λόγο στελέχη της αγοράς.

Χείρα φιλίας προς προμηθευτές τείνει η Κυβέρνηση

Χείρα φιλίας προς τους προμηθευτές και τη βιομηχανία, που βρέθηκαν στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες, τείνει η Κυβέρνηση. Απόδειξη της αλλαγής στάσης, η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να μετατρέψει ένα μόνιμο μέτρο σε προσωρινό. Ο λόγος για το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα -σ.σ. το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας και εμπορικού κέρδους 7%- η διάρκεια του οποίου λήγει, με βάση τα όσα είπε χθες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το συγκεκριμένο μέτρο ξεσήκωσε αντιδράσεις στον κλάδο και οδήγησε τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ο Σύνδεσμος, μέλη του οποίου είναι θυγατρικές πολυεθνικών κολοσσών και πολύ γνωστές ελληνικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και φαρμακοβιομηχανίες, προσέφυγε τον περασμένο Μάρτιο στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για το γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Στην αίτησή του ο Σύνδεσμος έκανε λόγο για αντισυνταγματικό και παράνομο πλαφόν ενώ υποστήριξε στην προσφυγή του ότι το πλαφόν είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και σε συνταγματικές διατάξεις, όπως η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία, ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η αρχή της ισότητας. Μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι το πλαφόν -σ.σ. ήταν ένα από τα 4 μέτρα που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση αρχές του έτους και εφαρμόσθηκαν αρχές Μαρτίου- είναι αυθαίρετο και κατώτερο του κόστους παραγωγής και διάθεσης.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη αλλαγή που προωθείται στα μέτρα κατά της ακρίβειας του απερχόμενου υπουργού Κώστα Σκρέκα που έφεραν την υπογραφή του Μαξίμου. Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα αφότου τον επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως το σύνολο των μέτρων, μεταξύ αυτών το καλάθι του νοικοκυριού και το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, παρατείνεται έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τους μεγάλους παίκτες του κλάδου των τροφίμων και των σούπερ μάρκετ να βάλουν πλάτη. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «οι εταιρείες θα πρέπει σε πολλά είδη να ρίξουν τις τιμές και το μεσοσταθμικό κέρδος». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσει γύρο επαφών με τον Σύνδεσμο Τρόφιμων και την Ένωση Σούπερ Μάρκετ, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή και τις Ενώσεις Καταναλωτών.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι της βιομηχανίας και των προμηθευτών με τους οποίους μίλησε το Euro2day.gr χαρακτηρίζουν τις χθεσινές δηλώσεις Θεοδωρικάκου, επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, ενώ κρατάνε μικρό καλάθι αν η ισχύς των μέτρων εκπνεύσει τέλη του έτους ή πάρουν νέα παράταση όπως συμβαίνει με το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους το οποίο συμπληρώνει αισίως τα τέσσερα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v