Τράπεζες: Σύνδεση μερισμάτων με μείωση αναβαλλόμενου ζητά η Κομισιόν

Τη θετική πορεία του τραπεζικού κλάδου καταγράφει η ΕΕ, αλλά στέλνει και σήματα. Καθυστέρηση πληρωμών Δημοσίου προς τράπεζες για δάνεια με κρατική εγγύηση. Καμπανάκι για servicers και έσοδα από χαρτοφυλάκια NPEs.

Τράπεζες: Σύνδεση μερισμάτων με μείωση αναβαλλόμενου ζητά η Κομισιόν

Το ύψος των μερισμάτων που θα διανείμουν οι τράπεζες εφεξής πρέπει να είναι «σωστά ισορροπημένο», με την ανάγκη να μειωθεί η συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) στα κεφάλαια, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην άρση των δικαστικών εμποδίων που μπλοκάρουν τη ρευστοποίηση ενεχύρων επί δανείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπο-απόδοση στα έσοδα των servicers.

Για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα η Κομισιόν αναφέρει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μειώσει τον δείκτη στα επίπεδα των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης ενώ στα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα ο δείκτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η λύση για την εκκαθάριση των ισολογισμών των μικρών τραπεζών περνά μέσα από τις τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον Ηρακλή ΙΙΙ.

Για τις νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναφέρεται ότι δεν προκαλούν καμία ανησυχία καθώς διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο δυσκολεύουν τις τράπεζες στην οργανική αντιμετώπιση των εναπομεινάντων NPE. «Και το 2024 οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τη μείωση των NPE με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις», αναφέρεται στην Έκθεση. Μετά το 2024 και με τη λήξη της ισχύος του Ηρακλή ΙΙΙ, οι τράπεζες θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα μέσω αναδιαρθρώσεων, ρυθμίσεων, δηλαδή με οργανικό τρόπο.

Ικανοποιητική κρίνει η Κομισιόν την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, αλλά την ίδια στιγμή η εικόνα των αιτήσεων πτώχευσης ιδιωτών είναι απογοητευτική καθώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είχαν υποβληθεί μόλις 151 αιτήσεις. Για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων εκτιμά ότι θα είναι έτοιμος το φθινόπωρο του 2024.

Οι servicers

Στην Έκθεση υπογραμμίζεται ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξυγίανση των δανείων που έχουν περάσει στον έλεγχο των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα δικαστικά εμπόδια επί των πλειστηριασμών και εν γένει της ρευστοποίησης των collaterals. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποαποδίδουν τα business plan που είχαν υποβάλει οι servicers και να καθυστερεί η επιστροφή δανειοληπτών (ιδιωτών και εταιρειών) στο τραπεζικό σύστημα.

Δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

Σε ό,τι αφορά στα δάνεια που έχουν δοθεί με κρατική εγγύηση (σε παλιννοστούντες, σεισμοπαθείς κ.λπ.) η Κομισιόν επισημαίνει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει. «Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων μέχρι το τέλος του 2024», αναφέρεται.

Για να επιταχύνουν και να απλοποιήσουν τη διαδικασία, οι αρχές ενέκριναν τροποποιήσεις του νόμου για την αντιμετώπιση διαφόρων νομικών λόγων για μη πληρωμές, που αναμένεται να επιταχύνουν τον ρυθμό επεξεργασίας και να αυξήσουν το ποσοστό των πληρωμών. Ωστόσο, στον τομέα των εταιρικών δανείων, μεγάλο μέρος των απαιτήσεων αναμένεται να παραμείνει σε αναμονή, καθώς οι αρχές θα υποχρεωθούν να περιμένουν την αμετάκλητη επίλυση αυτών των υποθέσεων στο δικαστήριο, που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Έως τον Φεβρουάριο του 2024 η αναλογία πληρωμών έναντι διεκπεραιωμένων απαιτήσεων ήταν 68% στον τομέα των δανείων φυσικών προσώπων και μόνο 9% στον τομέα των εταιρικών δανείων (89 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από 1, 044 δισ. ευρώ που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία).

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η αξία των απαιτήσεων που διεκπεραιώθηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2024 ανήλθε σε περίπου 2 δισ. ευρώ από τη συνολική εκκρεμότητα που εκτιμάται σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Το ποσό του συνόλου των πληρωμών την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 731 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την Κομισιόν παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από το ποσό που υποβλήθηκε σε επεξεργασία.

* Δείτε όλη την έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v