Μαστίγιο και καρότο στις επιχειρήσεις για την ακρίβεια

Να «βάλουν πλάτη» κυρίως οι βιομηχανίες τροφίμων, ζήτησε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης. Ξεκινά επαφές με φορείς και εταιρείες. Ζητάει να μειώσουν τιμές και μεσοσταθμικό κέρδος.

Μαστίγιο και καρότο στις επιχειρήσεις για την ακρίβεια

Τη λογική «μαστίγιο και καρότο» στις επιχειρήσεις ακολουθεί η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πιέσει για μείωση των τιμών. Λίγες εβδομάδες μετά τις βολές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά των πολυεθνικών, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε στροφή 180 μοιρών.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου είπε ότι θα ζητήσει από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να βάλουν πλάτη για τη στήριξη των νοικοκυριών. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι εταιρείες θα πρέπει σε πολλά είδη να ρίξουν τις τιμές και το μεσοσταθμικό κέρδος».

Ο υπουργός, αν και ρωτήθηκε επισταμένως τι εννοεί και πώς θα πειστούν οι επιχειρήσεις να βάλουν πλάτη, ο κ. Θεοδωρικάκος απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Σημείωσε ότι θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους φορείς της αγοράς αλλά και βιομηχανίες τροφίμων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος σήμερα υποδέχθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επανέλαβε ότι παρατείνεται το σύνολο των έκτακτων μέτρων έως τον Δεκέμβριο του 2024. Όπως είπε, «Για το βρεφικό γάλα το μέτρο θα ισχύσει έως το τέλος Δεκεμβρίου ενώ στην απόφαση ήταν στο διηνεκές». Παράλληλα σημείωσε: «Κάποια από τα μέτρα όπως το μπλόκο στις προσφορές πονάνε, όπως και το μέτρο του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους».

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και θα ξεκινήσει άμεσα συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς, όπως και με τον Συνήγορο του Καταναλωτή και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

«Ο ρόλος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι κομβικός για τους βασικούς στόχους της πολιτικής της κυβέρνησης συνολικά, στην υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για βιώσιμη ανάπτυξη και καλύτερα εισοδήματα για τους Έλληνες. Όπως 1.500 ευρώ μισθό στο τέλος της τετραετίας», ανέφερε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στις πολιτικές του Υπουργείου είπε πως είναι η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία, η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας και η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων που ανοίγουν νέες προοπτικές και αναπτύσσουν την αγορά εργασίας.

Ο νέος υπουργός παρουσίασε και τις πολιτικές που υλοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίες όπως τόνισε έχουν θετικό αντίκτυπο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα έργα αναβάθμισης 20 ΒΙΠΕ, στις επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ για την ψηφιοποίηση της οικονομικής τους δραστηριότητας, στο «Ερευνώ και Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και στην προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v