Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάη

Στο 2,6% επιβεβαιώνεται στην ευρωζώνη, από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία (0,0%), τη Φινλανδία (0,4%) και την Ιταλία (0,8%).

Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάη

Στο 2,6% επιβεβαιώνεται ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο. Ένα χρόνο πριν, ήταν 6,1%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,7% τον Μάιο, από 2,6% τον Απρίλιο. Ένα χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 7,1%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάιο, έναντι αρχικής εκτίμησης της Eurostat για 2,3%. 

Οσον αφορά τις ετήσιες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, η χώρα μας βρίσκεται στην πέμπτη θέση της ευρωζώνης, καταγράφοντας μεγάλη επιβράδυνση, φτάνοντας στο 2,5% τον Μάιο από 5,3% τον Απρίλιο - υψηλότερα ωστόσο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι στο 1,9%.

Πρώτη στις αυξήσεις τιμών τροφίμων είναι η Μάλτα με 5,2%, δεύτερη η Ισπανία με 4,5%, τρίτη η Πορτογαλία με 3,5%, ενώ την τέταρτη θέση μοιράζονται η Κροατία και η Αυστρία με 2,8%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία (0,0%), τη Φινλανδία (0,4%) και την Ιταλία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,8%), το Βέλγιο (4,9%) και την Κροατία (4,3%). Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε δεκατέσσερα.

Τον Μάιο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,83 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,51 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,18 π.μ.) και την ενέργεια (+0,04 π.μ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v