Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνουν στις Βρυξέλλες τα ονόματα για τις top θέσεις της Ευρώπης

Ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων σε ότι αφορά τις κορυφαίες θέσεις για τα επόμενα χρόνια. Ποιες είναι οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης στο παζάρι.

Κλειδώνουν στις Βρυξέλλες τα ονόματα για τις top θέσεις της Ευρώπης

Στην πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, καθώς και στην πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνει χώρα η άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, αναλαμβάνουν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Όπως έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (17/6, 21:00) οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που είναι οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, για την προεδρία της Κομισιόν θα προταθεί η ανανέωση θητείας της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν.

Για τη θέση του Σαρλ Μισέλ, στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητείται το όνομα του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα και για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η εκ νέου θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Το ΕΛΚ διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του προσερχόμενος στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, αποτελούν τους κεντρικούς διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Οι δύο ηγέτες, που είναι τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συναντήθηκαν νωρίτερα με τους επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς και του Partido Popular της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό και συζήτησαν ζητήματα συντονισμού.

Σε χρόνο παράλληλο, η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν έχει ξεκινήσει και θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα “δυνατό χαρτοφυλάκιο”, ενώ σε συνομιλία των τελευταίων ωρών του ΕΡΤNews με κορυφαίους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αυτό που μεταφέρεται είναι ότι οι συζητήσεις στο παρασκήνιο αφορούν είτε:

  • στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής,
  • στο χαρτοφυλάκιο της ανταγωνιστικότητας,
  • στο χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης.

Ωστόσο, το τοπίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, σε ένα βαθμό θα καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται εξάλλου και τα ζητήματα αιχμής που θα απασχολήσουν τις Βρυξέλλες στον ορίζοντα της επόμενης πενταετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v