Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στο τετράμηνο

Αυξημένη σε όγκο η κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024. Η διαφαινόμενη διεύρυνση του τουριστικού ρεύματος και η άνοδος του ΑΕΠ, βάση για θετικότερες προσδοκίες στο υπόλοιπο της χρονιάς.

Ανοδική η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στο τετράμηνο

Αύξηση καταγράφει φέτος η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στην εγχώρια αγορά, τάση που ελπίζεται ότι θα συνεχιστεί και κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους, έχοντας ως αιχμή του δόρατος την ανοδική πορεία του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, τον Απρίλιο η κατανάλωση βενζινών σε όγκο αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, του diesel κίνησης (και πάλι σε όγκο) κατά 20,6%, ενώ αθροιστικά τα καύσιμα κίνησης παρουσίασαν άνοδο κατά 11,7%. Αντίθετα, οι πωλήσεις καυσίμων θέρμανσης κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 24,9% κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν φέτος κατά το συγκεκριμένο μήνα.

Περισσότερο αντιπροσωπευτική όμως είναι η εικόνα του πρώτου τετραμήνου, όπου ο όγκος των βενζινών ήταν κατά 2,7% υψηλότερος από πέρυσι, του diesel κίνησης κατά 8,7%, των καυσίμων κίνησης αθροιστικά κατά 5,9%, ενώ τα καύσιμα θέρμανσης κινήθηκαν κατά 5% χαμηλότερα, ανατρέποντας τη θετική εικόνα που είχε διαμορφωθεί στην αρχή της χρονιάς (προφανής ο επηρεασμός από τις καιρικές συνθήκες).

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η εικόνα του πρώτου τετραμήνου αναμένεται σε γενικές γραμμές να συνεχιστεί και κατά τους υπόλοιπους μήνες της φετινής χρονιάς. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η ζήτηση για καύσιμα κίνησης διατηρήθηκε σχεδόν σταθερή τον Μάιο, ενώ κινήθηκε ανοδικά κατά το πρώτο μισό του Ιουνίου.

Παράγοντας αισιοδοξίας για τους επόμενους μήνες σχετικά με τη ζήτηση του 2024 αποτελεί τόσο η γενικότερη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ (+2,1% το πρώτο τρίμηνο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα συνδέεται με τις μετακινήσεις, άρα και με τη ζήτηση για καύσιμα), όσο και η παρατηρούμενη ανοδική πορεία του εισερχόμενου τουρισμού, η οποία έχει ήδη γίνει ορατή, πλην όμως θα κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία της για καύσιμα κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Πέραν αυτού, η ζήτηση για καύσιμα κίνησης είχε εμφανίσει συγκυριακά μεγάλη πτώση κατά το Σεπτέμβριο του 2023, λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία και των δυσκολιών μετακίνησης τόσο μέσα στη συγκεκριμένη περιφέρεια της χώρας, όσο και μεταξύ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ελπίζεται πως φέτος δεν θα δούμε παρόμοια γεγονότα να επαναλαμβάνονται.

Τέλος, θετικά φαίνεται να έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα η αποφυγή εκτίναξης των τιμών των πετρελαιοειδών, φόβος που υπήρχε όταν το φθινόπωρο του 2023 ξέσπασε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v