Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 20 εταιρείες διεκδικούν τις μελέτες για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Από τους ενδιαφερόμενους θα επιλεγεί μια short list και θα ζητηθεί η υποβολή οικονομικών προσφορών, ώστε να οριστικοποιηθούν οι ανάδοχοι των μελετών και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η εκπόνηση τους.

Πάνω από 20 εταιρείες διεκδικούν τις μελέτες για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Στη πιο κρίσιμη φάση, αυτή των τεχνικών μελετών, οι οποίες θα κρίνουν την όδευση και τα τελικά κόστη, μπαίνει το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου με πάνω από συνολικά 20 εταιρείες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στις δύο προκλήσεις της ELICA του ομίλου Κοπελούζου.

Αφορούν την οριστικοποίηση της καλύτερης δυνατής διαδρομής του υποθαλάσσιου καλωδίου και τα σημεία προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες (Μελέτες Γραφείου), καθώς και όλο το τεχνικό σκέλος, δηλαδή τον υπολογισμό των δεικτών οφέλους και ανάλυσης κόστους - οφέλους για το έργο.

Από τις συνολικά 24 εταιρείες θα επιλεγεί μια short list και θα ζητηθεί η υποβολή οικονομικών προσφορών, ώστε να οριστικοποιηθούν οι ανάδοχοι των μελετών και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η εκπόνηση τους.

Ταυτόχρονα προχωρά και η προετοιμασία του φακέλου για τη συγχρηματοδότηση των μελετών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Connecting Europe Facility (CEF). Το αίτημα, που θα στηρίξει και η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο έως τον Οκτώβριο και εφόσον γίνει δεκτό, τότε οι μελέτες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι και κατά 50%.

Σε πολιτικό επίπεδο, το GREGY έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Εργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Mutual Interest- PMI), όπου υπάγονται όλα τα projects προτεραιότητας για τις Βρυξέλλες, τα οποία αφορούν διασυνδέσεις υποδομών χωρών της ΕΕ με αντίστοιχες τρίτων χωρών.

Σημειωτέον ότι το έργο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Επενδυτικής Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου που θα λάβει χώρα στα τέλη Ιουνίου στο Κάιρο, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι.

Αντικείμενο της συνόδου, η χρηματοδότηση των έργων στα οποία εστιάζει η συνεργασία της Αιγύπτου με την ΕΕ, για την οποία το Κάιρο αποτελεί ένα κρίσιμο στρατηγικο εταίρο ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.

Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών τραπεζών και μεγάλων επενδυτικών ομίλων, μεταξύ των οποίων και η διοίκηση του ομίλου Κοπελούζου για επαφές με τις αρχές της αραβικής χώρας που έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη στήριξή τους στο έργο, όπως άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v