Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμισε σε ΒΒΒ+ την Κύπρο η S&P, οι προοπτικές

Το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 60% έως το 2027, χάρη στο ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα που θα ανέλθει στο 2,1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο τα επόμενα τρία χρόνια, όπως σημειώνει, «η ισχυρότερη πρόβλεψή μας και για τα 20 κράτη-μέλη της ευρωζώνης».

Αναβάθμισε σε ΒΒΒ+ την Κύπρο η S&P, οι προοπτικές

Υψηλότερα στην κλίμακα βαθμολόγησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης τοποθέτησε ο Standard and Poor’s την Κύπρο, σε ΒΒΒ+, από ΒΒΒ.

Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε θετικές τις προοπτικές και επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο Α-2. Αυτό σημαίνει ότι περαιτέρω αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να είναι πιθανές τα επόμενα δύο χρόνια. Προϋποθέσεις είναι, όπως αναφέρεται, οι τράπεζες να συνεχίσουν να μειώνουν τον αριθμό των επισφαλών δανείων και η Κύπρος συνεχίσει να συρρικνώνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η S&P προβλέπει ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί 3% κατά μέσο όρο τα επόμενα τρία χρόνια. 

Το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 60% έως το 2027, χάρη στο ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα που θα ανέλθει στο 2,1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο τα επόμενα τρία χρόνια, όπως σημειώνει «η ισχυρότερη πρόβλεψή μας και για τα 20 κράτη-μέλη της ευρωζώνης».

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης «επιβεβαιώνει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μεταξύ άλλων, είναι βασικά στοιχεία για να διατηρηθεί η κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης», πρόσθεσε. «Δεν θα εγκαταλείψουμε την πορεία της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, στηρίζοντας παράλληλα τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες και τη μεσαία τάξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v