Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Google: Deal για γεωθερμική ενέργεια από τη Berkshire 

Data centers, γιγαντιαίες αποθήκες υπολογιστών, γενετική τεχνητή νοημοσύνη, cloud computing, όλα απαιτούν μαζική ενεργειακή υποστήριξη. Η φυσική δύναμη της υπόγειας θερμότητας στις επιλογές του τεχνολογικού κολοσσού.

Google: Deal για γεωθερμική ενέργεια από τη Berkshire

Η Google έχει συνάψει συμφωνία με την εταιρεία ηλεκτρισμού Berkshire Hathaway NV Energy για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της στη Νεβάδα με προηγμένη γεωθερμική ηλεκτρική ενέργεια, ανακοίνωσε  η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας.

Η συμφωνία, η οποία έχει σταλεί στις κρατικές ρυθμιστικές αρχές κοινής ωφέλειας για έγκριση, θα αυξήσει την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμικά πεδία -χωρίς άνθρακα- που διοχετεύεται στο τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για τις λειτουργίες της Google σε 115 μεγαβάτ από 3,5 μεγαβάτ σε περίπου έξι χρόνια, ανέφερε η Google σε ανακοίνωση.

Το deal έρχεται καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο αναζητούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να τροφοδοτήσουν τα ταχέως αναπτυσσόμενα data centers ή τις γιγαντιαίες αποθήκες υπολογιστών τους.

Πρόκειται για υψηλές τεχνολογίες που απαιτούν μαζική ενεργειακή υποστήριξη όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing.

Η συνεργασία βοηθά την Google προς τον στόχο της να λειτουργεί με καθαρή ενέργεια έως το 2030. Μέχρι στιγμής φέτος, η Google έχει ανακοινώσει σχέδια να δαπανήσει τουλάχιστον 4 δισ. δολ. για την κατασκευή ή την επέκταση κέντρων δεδομένων στην Ιντιάνα, το Μιζούρι και τη Βιρτζίνια.

Οι παγκόσμιες δραστηριότητες της Google τροφοδοτούνταν από ενέργεια χωρίς άνθρακα κατά 64%, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία περιβαλλοντική έκθεση της εταιρείας.

Η Duke Energy  ανακοίνωσε μια παρόμοια συμφωνία με την Google, καθώς και με τη Microsoft και την Amazon, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Για να διευκολυνθεί η συμφωνία, η NV Energy σύναψε μια συμφωνία αγοράς ενέργειας με την εταιρεία ανάπτυξης γεωθερμικής ενέργειας Fervo Energy, η οποία προμηθεύει επί του παρόντος την Google με 3,5 μεγαβάτ ισχύ μετά τη σύναψη πιλοτικού προγράμματος με την εταιρεία τεχνολογίας το 2021.

Οι πηγές από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα ηλιοφάνειας και ανέμου, είναι στοχαστικές, όχι σταθερές πηγές, γεγονός που έχει οδηγήσει εταιρείες που αναζητούν σταθερή καθαρή ικανότητα να εξετάσουν τις υπάρχουσες πυρηνικές ή λιγότερο χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες όπως η γεωθερμία.

Η γεωθερμία, η οποία χρησιμοποιεί τη φυσική υπόγεια θερμότητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νεβάδα ή το μεγαλύτερο μέρος από οποιαδήποτε πολιτεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v