Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξος για τουριστικές αφίξεις και έσοδα ο Γ. Παράσχης του ΣΕΤΕ

Η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα, τόνισε ο κ. Παράσχης στην τακτική ΓΣ του Συνδέσμου.

Αισιόδοξος για τουριστικές αφίξεις και έσοδα ο Γ. Παράσχης του ΣΕΤΕ
Ο Γιάννης Παράσχης

Το 2024 θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι στη βάση των στοιχείων των πρώτων 5 μηνών είναι μια χρονιά που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων για τον τουρισμό μας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της 32ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. 

Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα αυτή δεν αφορά εξίσου όλες τις τουριστικές δραστηριότητες και όλες τις περιφέρειες:

• Οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023 παρουσιάζουν αύξηση +12,4% στο πεντάμηνο (ΔΑΑ +16,4% και Περιφερειακά+9,5%).

• Ο προγραμματισμός θέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά +8,2% για το σύνολο του έτους.

• Ο οδικός τουρισμός εμφανίζει αύξηση το πρώτο πεντάμηνο κατά +11% περίπου.

• Ενώ η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη στο Α’ τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 3%.

Οπως ανέφερε ο κ. Παράσχης, «η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα. Και αυτό παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις γειτονικές αγορές, τη μειούμενη ένταση του λεγόμενου revanche travel μετά την πανδημία, αλλά και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις στην περιοχή μας, με κυρίαρχες τις συρράξεις σε Ουκρανία και Γάζα, τις φυσικές καταστροφές που μας έπληξαν, τις συνεχιζόμενες πιέσεις στα εισοδήματα από τον επίμονο πληθωρισμό αλλά και την ευρύτερη κοινωνική προβληματική που ανέδειξαν οι ευρωπαϊκές εκλογές».

Όπως αναδεικνύει η επίκαιρη μελέτη των Deloitte - ΙΙΝΣΕΤΕ για τη βιωσιμότητα στην ελληνική αγορά τουρισμού ως τουριστικές επιχειρήσεις, έχουμε να καλύψουμε σημαντικό έδαφος, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Οπως ανέφερε, το έλλειμα είναι ιδιαίτερα έντονο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ που αποτελούν και την πλειοψηφία στον κλάδο. Όμως, η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουριστικού επιχειρείν αποτελεί μονόδρομο, εάν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει τη θετική του πορεία και το brand Ελλάδα να διατηρηθεί στην κορυφή.

Σε μια σύγχρονη αντίληψη για τον ρόλο του ως φορέα εκπροσώπησης του κλάδου και σύγχρονου κοινωνικού εταίρου, ο ΣΕΤΕ δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής», υπογράμμισε.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v